Na Zlatých pieskoch odhalili pamätníka obetiam havárie lietadla

19.8.2014
0
Na zlatých pieskoch odhalili pamätníka obetiam leteckého nešťastia - pamatnik_let2
Páčil sa vám článok?

Pred vstupom do Areálu zdravia na Zlatých pieskoch bol v pondelok 18. augusta 2014 odhalený pamätník obetiam leteckého nešťastia letu ČSA č. 001 na trase Praha – Bratislava z 28. júla 1976. Pri nehode vtedy zahynulo 76 osôb.

S myšlienkou vybudovať pamätník prišlo združenie Historická spoločnosť Ivanky. „Pamätník symbolicky zobrazuje časť smerovky IL-18 vyčnievajúcej po havárii z hladiny jazera. Na jeho výstavbu sme organizovali finančnú zbierku,” povedal iniciátor výstavby pamätníka Rudolf Roller z občianskeho združenia Historická spoločnosť Ivanky. Autorom návrhu pamätníka je Miroslav Valček. Je zhotovený zo zelenej žuly, smerovka z bledosivej. Podstavec má rozmery 2000 x 500 mm, vlna hladiny jazera 1 800 x 450 mm, smerovka 570 x 880 mm.

Let Česko-slovenských aerolínií č. 001 na trase Praha – Bratislava so strojom IL-18 imatrikulačnej značky OK-NAB skončil dňa 28. júla 1976 o 9.37 hod. pádom lietadla do jazera v rekreačnom areáli Zlaté piesky v Bratislave. Išlo o 84 miestne, štvormotorové turbovrtuľové lietadlo sovietskej výroby, Iliušin Il-18B, ktoré z Prahy štartovalo o 8.52 hod. Pri tejto najtragickejšej leteckej nehode ČSA na území bývalého Česko-Slovenska zahynulo 76 osôb, z čoho bolo 70 cestujúcich a 6 členov posádky. Zo 79 pasažierov na palube prežili len traja. Bola to posledná z veľkých leteckých katastrof, ktoré postihli spoločnosť v 60. a 70. rokoch 20. storočia.

Na výstavbe pamätníka sa významne podieľalo aj Letisko M. R. Štefánika v Bratislave. „Letisko M. R. Štefánika považuje za svoju česť uctiť si pamiatku obetí, ktoré tragicky zahynuli pri havárii tohto lietadla v roku 1976. Z tohto dôvodu sa rozhodlo podporiť vybudovanie pamätníka leteckého nešťastia na Zlatých pieskoch. Je to jediný projekt, ktorý v tomto roku letisko podporilo,“ vysvetlil predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Letiska Bratislava Ivan Trhlík.

S umiestnením pamätníka pred vstupom do Areálu zdravia Zlaté piesky súhlasila Správa telovýchovných a rekreačných zariadení Hlavného mesta SR Bratislavy.

(banoviny)

Páčil sa vám článok?