V pondelok bude benefičný koncert pre Balkán

4.6.2014
0
V pondelok bude benefičný koncert pre balkán - balkan_zaplavy
Páčil sa vám článok?

V pondelok 9. júna 2014 o 20.00 h bude vo veľkej sále Univerzitného pastoračného centra v Mlynskej doline Benefičný koncert na pomoc zaplavenému Balkánu. Na koncerte vystúpi Katka Koščová, skupina Komajota a tiež hudobníci zo Srbska a Bosny a Hercegoviny, ktorí momentálne žijú v Bratislave.

Koncert sa koná pod záštitou humanitárnej organizácie Človek v ohrození, ktorá financie vyzbierané na koncerte rovnomerne rozdelí na pomoc obom zasiahnutým krajinám.

Balkán pred dvomi týždňami zasiahli ničivé povodne, ktorých následkami trpí viac ako milión ľudí. Napríklad 70-tisícové srbské mesto Obrenovac muselo byť z veľkej časti evakuované. Ohrozená bola aj neďaleká tepelná elektráreň Nikola Tesla produkujúca takmer polovicu elektrickej energie v Srbsku. Celkovo muselo byť v Srbsku evakuovaných niekoľko desiatok tisíc ľudí.

Horšia situácia prevláda v susednej Bosne a Hercegovine. V tomto hornatom štáte leží väčšina sídiel v blízkosti vodných tokov. Potom, ako sa mnohé z nich vyliali zo svojich korýt, muselo byť evakuovaných vyše 900- tisíc ľudí, čo predstavuje takmer štvrtinu obyvateľov tejto krajiny.

Ani po opadnutí povodňovej vlny problémy zďaleka neustávajú. Okrem nánosov bahna a početných zosuvov pôdy situáciu komplikuje hrozba epidémií infekčných chorôb, ktoré sa môžu šíriť kvôli obrovskému množstvu uhynutých zvierat.

V samotnej Bosne a Hercegovine predstavuje vážny problém aj cca 120-tisíc nevybuchnutých mín pochádzajúcich ešte z juhoslovanskej občianskej vojny. Vplyvom povodní a zosuvov pôdy sa totiž mnohé z nich dostali mimo označených mínových polí.

Na Slovensku existuje viacero možností, ako pomôcť postihnutým oblastiam. Humanitárne zbierky vypísali Veľvyslanectvo Srbskej republiky na Slovensku, Slovenská katolícka charita a organizácia Človek v ohrození, ktorá zároveň právne zastrešuje spomínaný benefičný koncert. Samotný koncert je výsledkom ľudovej iniciatívy. Viac informácií sa dozviete na stránke www.clovekvohrozeni.sk

(banoviny)

Páčil sa vám článok?