Štrasburský klub podporí projekty vzdelávania

2.10.2006
Páčil sa vám článok?

Primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský sa začiatkom mája zúčastnil na druhom zasadnutí Štrasburského klubu, ktorého členmi sú hlavné mestá a regionálne centrá desiatich nových členských krajín Európskej únie, Bulharska a Rumunska.

Jedným z výsledkov dvojdňového stretnutia je spoločná Deklarácia, ktorou mestá vyzývajú na ekonomickú a sociálnu kohéznu politiku, ktorá berie do úvahy záujmy veľkých miest.Zároveň vyzvali EÚ, aby čo najrýchlejšie podporila vstup Bulharska, Rumunska a Chorvátska do EÚ v roku 2007.

Štrasburský klub oznámil aj realizáciu prvých troch spoločných projektov. Prvý projekt je zameraný na spoločné vzdelávanie odborných pracovníkov členských miest v oblasti štrukturálnych fondov. Štrasburg ponúka svoje skúsenosti s programami Interreg, Cieľ II a Urban. Dvaja zástupcovia z každého mesta sa na vzdelávacom programe zúčastnia už počas tohtoročnej jesene. Zámerom druhého projektu je poskytovanie univerzitných štipendií pre postgraduálnych študentov členských miest Štrasburského klubu. Každé mesto už od budúceho roku získa dva granty pre dvoch študentov na štúdium v Štrasburgu v dĺžke od 3 do 10 mesiacov. Granty budú vo výške 250 euro na mesiac pre každého študenta. Tretím projektom je grantová schéma pre mladých umelcov. Jej spustenie sa predpokladá v budúcom roku. V programe pôjde o minimálne dvojmesačný študijno-umelecký pobyt v Štrasburgu pre šiestich mladých umelcov z členských miest Štrasburského klubu.

Z iniciatívy primátorov Bratislavy a poľských Katovíc sa Štrasburský klub rozhodol vo väčšej miere venovať sa problémom rozvoja dopravy a dopravnej infraštruktúry, keďže problémy s modernizáciou mestskej hromadnej dopravy v iných členských mestách Štrasburského klubu sú veľmi podobné. Štrasburg je v tomto smere pre iné mestá inšpiráciou, pretože úspešne rozvíja nosný systém mestskej hromadnej dopravy na báze rýchlodrážnej električky. Podobný projekt sa začína realizovať aj v Bratislave. Je veľmi pravdepodobné, že niektoré z ďalších zasadnutí Štrasburského klubu bude v jednom z dvoch spomenutých miest.

Primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský počas svojho pobytu v Štrasburgu sa stretol s viacerými významnými politikmi - Robertom Grossmannom, predsedom mestského zastupiteľstva Štrasburgu, Fabienne Kellerovou, primátorkou Štrasburgu, Patom Coxom, predsedom Európskeho parlamentu, Walterom Schwimmerom, predsedom Rady Európy, Luziusom Wildhaberom, predsedom Európskeho súdu pre ľudské práva a Loyolou di Palacio, komisárkou Európskej komisie pre dopravu a energetiku.

Páčil sa vám článok?