Najviac prváčikov nastúpi v Petržalke, najmenej v Jarovciach

2.9.2013
0
Najviac prváčikov nastúpi v petržalke, najmenej v jarovciach - skola_trieda2
Páčil sa vám článok?

Školský rok 2013/2014 začína 2. septembra a do bratislavských základných škôl, ktoré zriaďujú mestské časti, sa zapísalo spolu približne 3376 prváčikov. Koľko z nich reálne do škôl nastúpi, bude známe až v septembri, nakoľko jedno dieťa môže byť zapísané na viacerých školách. Budúcich prvákov rodičia zapísali do 60 rôznych základných škôl.

Najviac prváčikov zasadne do petržalských lavíc. V 32 triedach pribudne približne 630 detí. „Dve zo základných škôl - Turnianska a Holíčska - začnú nový školský rok aj s novým vedením,“ uviedla hovorkyňa Petržalky Michaela Platznerová.

V Ružinove nastúpi do škôl podľa všetkého 540 prvákov a tretie miesto s najväčším počtom nových žiakov obsadila mestská časť Nové Mesto, v ktorej pribudne 453 nových žiakov dokopy v ôsmich školách. „Počet prvákov nám z roka na rok rastie. Tento rok rodičia prihlásili do našich základných škôl o 46 detí viac ako minulý rok,“ uviedol hovorca Nového Mesta Marek Tettinger. Dve tretiny zo zapísaných detí pochádzajú z Nového Mesta, zvyšná tretina z ostatných mestských častí Bratislavy a z ostatných miest a obcí. „Prevahu majú tento rok chlapci, ktorých je 271, dievčat zapísali 182,“ uviedol Tettinger. Dodal, že najväčší záujem bol medzi rodičmi o Základnú školu Za kasárňou, kde prihlásili 172 budúcich prvákov a o Základnú školu Jeséniova, kde evidujú 71zapísaných detí.

V Starom Meste sa do siedmich škôl zapísalo 368 prváčikov, V Karlovej Vsi do štyroch škôl 250, v Dúbravke do štyroch škôl 230 a vo Vrakuni do troch škôl 205 prvákov.

V Rači a Podunajských Biskupiciach rodičia zapísali po 150 prvákov. V Rači do dvoch škôl a v Podunajských Biskupiciach do štyroch škôl, pričom v jednej je vyučovací jazyk maďarský.

V Devínskej Novej Vsi pribudne v dvoch školách 140 prváčikov a v Lamači v jednej škole 97 prvákov, čo je oproti minulému roku o 6 detí viac.

V Záhorskej Bystrici pribudne v troch triedach jednej školy 50 žiakov a 50 prvákov pribudne aj vo Vajnoroch, avšak tu sú zapísaní v dvoch školách.

V Rusovciach je iba jedna základná škola, v ktorej v septembri nastúpi 44 prváčikov, ako aj v Jarovciach, kde pribudne 19 nových malých žiakov.

Mestská časť Devín a Čunovo nemajú základné školy, ktoré spravujú miestne samosprávy.

Inštitút INEKO zostavil na základe výsledkov, ktoré dosiahli deviataci z jednotlivých škôl v školskom roku 2011/2012 v celoštátnych testoch z matematiky a slovenského jazyka Testovanie 9, rebríček úrovne základných škôl. Prvenstvo v Bratislave drží Spojená škola na Novohradskej ulici, druhá najlepšia je Základná škola Matky Alexie na Palackého a tretia Základná škola s MŠ Za Kasárňou.

Martina Chudá


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2013 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?