Oslavy vstupu do EÚ boli v celom meste

2.10.2006
Páčil sa vám článok?

V posledný aprílový a prvý májový deň celé mesto žilo oslavami vstupu Slovenska do Európskej únie. Na ich vydarenom priebehu sa popri samospráve mesta podieľali aj mestské časti.

Ťažiskom osláv sa stalo Hlavné námestie, kde sa v priebehu piatku a soboty na hlavnej scéne predstavilo množstvo interpretov reprezentujúcich Slovensko i krajiny Európskej únie, medzi ktoré vstupujeme. Veľký záujem Bratislavčanov i návštevníkov nášho mesta, prirodzene, vzbudilo aj dianie na priľahlom Františkánskom námestí, ktoré sa počas konania osláv premenilo na Európsku ulicu v podobe stánkov, v ktorých štáty Európskej únie prezentovali informácie o príslušnej krajine a zaujímavosti z cestovného ruchu, ale v niektorých prípadoch aj ochutnávku miestnych špecialít. Historické centrum bolo po celý čas plné ľudí, tisíce najmä mladých návštevníkov však zaplnili aj priestor medzi divadlom Aréna a prístaviskom propeleru na Tyršovom nábreží, kde vystúpilo množstvo skupín a súborov všetkých žánrov. Dramaturgia programu bola zostavená tak, že najprv prišli na rad súbory s programom orientovaným najmä na rodiny s deťmi, po nich kapely oslovujúce mladú generáciu. Vyvrcholením osláv bol nevšedne dlho trvajúci ohňostroj.

Bokom však nezostali ani jednotlivé mestské časti. Bohatý program pripravili napríklad v Ružinove, vo Vajnoroch si oslavy predĺžili dokonca až na tri dni, rovnako dlho trvali aj Račianske hody, ktoré boli súčasne príspevkom k oslavám. Akcií súvisiacich s naším vstupom do Európskej únie bolo veľa a konali sa na niekoľkých miestach súčasne, takže pre jednotlivca bolo fyzicky nemožné zúčastniť sa na všetkých podujatiach.

Aj keď bratislavské oslavy neboli také veľkolepé ako v iných metropolách pristupujúcich krajín, uznanie patrí samospráve mesta a mestských častí, na pleciach ktorej ležala celá zodpovednosť za ich prípravu a organizáciu. Bratislavské oslavy boli v plnom rozsahu financované z protriedkov samosprávy a sponzorov, štát sa na nich nijako nepodieľal - ani finančne, ani organizačne. Dá sa dokonca povedať, že nebyť samosprávy, v metropole Slovenska by sa možno náš vstup do Európskej únie neoslavoval vôbec.

Páčil sa vám článok?