Materskú škola z Exnárovej ulice ďalší rok nevysťahujú

26.6.2013
0
Materskú škola z exnárovej ulice ďalší rok nevysťahujú - materska_skola
Páčil sa vám článok?

Materská škola Bancíkova ostane na Exnárovej ulici v Bratislave ešte vyše roka. Hoci má priestory v budove základnej umeleckej školy (ZUŠ) prenajaté len do konca tohto mesiaca, mestskí poslanci jej dnes nájom jednohlasne predĺžili do konca augusta 2014.

Za ten čas musí mesto vymyslieť, kam škôlkarov alebo žiakov ZUŠ umiestniť. "Rozhodne však nemôžeme fungovať tak, ako doposiaľ," podotýka riaditeľka ZUŠ Anna Miklovičová.

Materská škola Bancíkova sídli v budove na Exnárovej ulici od roku 1966. V roku 2010 však mesto zverilo objekt základnej umeleckej škole a škôlka a jej šesť tried sa dostala do nájmu. ZUŠ však chce riešiť veľké množstvo detašovaných pracovísk a priestory na Exnárovej jej tiež nestačia. "Máme tam desať alebo 12 tried, potrebovali by sme aspoň 30 navyše," vraví Miklovičová. Rodičia sa tiež podľa nej sťažujú na to, že nechcú "pendlovať" so svojimi deťmi po celej Bratislave.

Starosta Ružinova Dušan Pekár (KDH) vraví, že snahou mestskej časti je škôlku so 115 deťmi v pôvodných priestoroch zachovať. Pripomína, že tam sídli takmer 50 rokov a jej priestory sú pre škôlku prispôsobené. "Od malých umývadiel, jedálne, hracích miestností až po detské ihrisko, to ZUŠ nepotrebuje. Prerábať to za účelom toho, aby tam bola základná umelecká škola, nám príde značne nelogické," dopĺňa starostu rodič dieťaťa navštevujúceho materskú školu Adrián Čorba. ZUŠ sa podľa jej riaditeľky sťahovaniu nebráni, musí sa ale nájsť vhodná budova.

Základnej umeleckej škole ružinovská samospráva ponúkla priestory v Základnej škole na Borodáčovej ulici. "Priestor je zrekonštruovaný, sú tam vymenené okná, vyregulované kúrenie a za financie mestskej časti ponúkame ešte ďalšie zrekonštruovanie týchto priestorov podľa požiadaviek ZUŠ," vysvetľuje Pekár, ktorému sa toto riešenie zdá najlepšie a najlacnejšie. Ak by umelecká škola nechcela priestory na treťom poschodí, ponúka jej tie na prvom, ktoré sa dajú odčleniť od základnej školy a ZUŠ by mala samostatný vstup. Starosta podotýka, že výmera ponúkaného priestoru na Borodáčovej je porovnateľná s výmerou na Exnárovej.

Pre ZUŠ však priestory v základnej škole vhodné nie sú. "Je určená pre kolektívne vyučovanie. Objekt má veľké triedy, kde môže byť umiestnených 30 detí a my potrebujeme menšie na individuálne vyučovanie," reagovala Miklovičová na túto ponuku. Priestory sú podľa nej nevyhovujúce aj po akustickej stránke.

Mesto sa najprv snažilo situáciu riešiť rozšírením priestorov na Exnárovej. Potom však zistilo, že pozemky v okolí objektu sú súkromné a náklady na ich vysporiadanie by boli vysoké. Ich odkúpenie by stálo vyše 1,3 milióna eur. Objavila sa aj alternatíva presťahovať ZUŠ do objektu ubytovne na Uránovej ulici. "Ten je takmer totožný ako objekt na Exnárovej. Možno by bol vhodný," naznačila riaditeľka.

(TASR)

Páčil sa vám článok?