Arcibiskup Zvolenský požehnal nový organ v Ružinove

10.3.2013
0
Arcibiskup zvolenský požehnal nový organ v ružinove - organ_ruzinov
Páčil sa vám článok?

Bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský zavítal predpoludním do Kostola sv. Vincenta de Paul na Tomášikovej ulici v Ružinove, kde na dnešnú štvrtú pôstnu nedeľu, nazývanú aj radostná, slávil svätú omšu. V rámci nej požehnal v tomto kostole nový organ.

Hosťa privítal farár Augustín Slaninka, ktorý konštatoval, že dnešná nedeľa je pre veriacich farnosti sv. Vincenta de Paul dvojnásobne radostná. Mali možnosť privítať arcibiskupa Zvolenského, ktorý požehnal organ dokončený po troch rokoch práce, na stavbu ktorého prispeli farníci svojimi milodarmi.

Organ má 1142 píšťal rôznych tvarov a z rozličných materiálov - zo zliatiny cínu a olova, z medeného plechu alebo z dreva. Telo najväčšej píšťaly meria 240 centimetrov, telo najmenšej sedem milimetrov.

Zložením registrov predstavuje organ tzv.neobarokový typ s orientáciou na severonemeckú organársku školu. Pri stavbe organa použili diely zo staršieho nástroja. Bolo vybraté akusticky najvhodnejšie miesto, na ktoré po úprave umiestnili odborne opravené časti.

V organe vymenili všetky káble, kožu na všetkých 984 mieškoch, v registri Trúbka bolo nainštalovaných 56 kusov nových magnetov.

Slávnostnú atmosféru dnešnej nedele v Kostole sv. Vincenta de Paul umocní o 18.00 h Organový koncert s pásmom poézie básnika Michala Chudu. Na organ bude hrať Zuzana Ferjenčíková, recitovať bude Štefan Bučko.

(TASR)

Páčil sa vám článok?