Uvažuje sa o iluminácii ďalších fontán

2.10.2006
Páčil sa vám článok?

Fontány môžu byť efektným doplnkom prostredia v meste nielen cez deň, ale ak sa v nich inštalujú svietidlá, môžu skrášľovať okolie aj po zotmení. Nedávno bola iluminovaná Ganymedova fontána pred SND, uvažuje sa o ďalších.

Ako nás informoval Cyril Vaňo, riaditeľ mestskej organizácie Paming, ktorá je mestským investorom pamiatkovej obnovy, plánuje sa inštalácia osvetlenia na Maximiliánovej (Rolandovej) fontáne na Hlavnom námestí. Tieto práce by mali nadväzovať na celkovú rekonštrukciu osvetlenia na tomto námestí pravdepodobne v budúcom roku. Podobné plány má Paming aj s Kačacou fontánou na Šafárikovom námestí, fontánou Žena s krčahom na Františkánskom námestí a fontánou Planéta mieru, medzi ľuďmi nazývanou Zemeguľa, na Hodžovom námestí pred Prezidentským palácom. Tieto zámery sa však netýkajú len centra mesta - v budúcnosti by sa mala zrekonštruovať aj fontána v Parku Andreja Hlinku v Ružinove, na ktorej kedysi osvetlenie bolo.

Podľa C. Vaňa existujú aj zámery inštalovať príležitostné osvetlenie ďalších fontán, ktoré by bolo v prevádzke iba počas sviatkov a pri iných mimoriadnych príležitostiach. Takýto typ osvetlenia by sa mal inštalovať do fontán v centre mesta, ktoré okrem Bratislavčanov navštevujú aj turisti. Inštalácia osvetlenia sa bude realizovať postupne a nezanedbateľnú úlohu zohrá aj to, či sa fontány stanú terčom vandalov alebo ostanú nepoškodené.

Páčil sa vám článok?