V štrajku pokračujú aj zamestnanci Gymnázia Bilíková

29.11.2012
0
V štrajku pokračujú aj zamestnanci gymnázia bilíková - Strajk
Páčil sa vám článok?

Zamestnanci Gymnázia Bilíkova v bratislavskej Dúbravke sa dnes ráno rozhodli pokračovať v časovo neobmedzenom štrajku. Nesúhlasia totiž s rozhodnutím Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy prerušiť štrajk, keďže požiadavky organizátora štrajku neboli splnené.

Zamestnanci Gymnázia Bilíková tiež nesúhlasia so spôsobom organizácie štrajku. Štrajkový výbor podľa nich nezvládol vedenie štrajku. Komunikácia s médiami bola nedostatočná a málo dôrazná. Rovnako zlyhala komunikácia so štrajkujúcimi. Neprebehli verejné akcie, ktoré by vytvorili tlak na vládu. "Jedna symbolická akcia nestačí," konštatujú zamestnanci Gymnázia Bilíková 24. "Vyzývame všetkých zamestnancov školstva, aby zotrvali v štrajku! Dôvody a ciele štrajku ostávajú rovnaké," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré poskytol zástupca riaditeľa školy Martin Zaťovič.

Odborári z GLS budú protestovať pred Úradom vlády

Napriek rozhodnutiu školských odborárov o prerušení štrajku bratislavské Gymnázium na ulici Ladislava Sáru nevyučovalo ani dnes. Učitelia, ktorí majú vlastný odborový zväz, namietajú prerušenie štrajku v situácii, keď nepoznajú návrh vlády. Na svojom dnešnom rokovaní preto rozhodli o predĺžení štrajku v škole aj na piatok (30.11.), kedy chcú zvolať protestné zhromaždenie pred Úradom vlády v Bratislave na 10.00 h. Ich rozhodnutie dnes pred školou potleskom uvítalo asi 80 žiakov s transparentmi a rapkáčmi. "Na tom proteste budú pravdepodobne len učitelia z Bratislavy, čiže odhadujem, že prídu len stovky. Ale je to dôležité, jednoducho nás musí byť vidieť a počuť verejne," uviedol pre TASR šéf odborovej organizácie školy Slavomír Drahoš.

Podľa jeho slov gymnázium už dostalo pomerne veľkú pozitívnu odozvu od učiteľov za svoje odhodlanie pokračovať v štrajku. Pripojiť sa údajne chce aj väčší počet bratislavských gymnázií a o ich postup sa zaujímajú aj základné odborové organizácie, ktoré sa pýtajú na ďalšie kroky. "Ide o to, či sa naštartuje proces obrody slovenského školstva, alebo to necháme len v tej polohe, že si vyriešime okamžite nejakú chvíľkovú situáciu a potom sa na to budeme ešte ďalších päť rokov vyhovárať," povedal riaditeľ gymnázia a šéf Asociácie štátnych gymnázií Pavel Sadloň. Ten osobne pripúšťa kompromis, chcel by však vidieť konkrétne kroky vlády k reálnemu ohodnoteniu pedagógov a zlepšeniu spoločenského postavenia učiteľa. Napriek tomu, že sa u školského odborového zväzu o návrh vlády zaujímal, odpoveď nedostal. "Jediná odpoveď je, že sa začalo rokovanie s vládou, ale to malo predchádzať štrajku a keďže to nebolo úspešné, preto sme so štrajkom začali," podotkol Sadloň.

(banoviny, TASR)

Páčil sa vám článok?