Vláda hľadá peniaze na obnovu kaštieľa v Rusovciach

17.4.2012
0
Vláda hľadá peniaze na obnovu kaštieľa v rusovciach - Rusovce kastiel
Páčil sa vám článok?

Nová slovenská vláda by chcela obnovu kaštieľa v Rusovciach financovať z predaja nehnuteľností, ktoré nie sú využívané. Povedal to v pondelok premiér Robert Fico.

„Štát nemá na to, aby vynaložil sumu približne 30 miliónov eur. Na druhej strane disponuje rôznymi nehnuteľnosťami, ktoré sa nevyužívajú," uviedol R. Fico. V tejto súvislosti pripomenul, že prezident republiky už dávnejšie ponúkol možnosť predaja nevyužívanej prezidentskej rezidencie na bratislavskom Slavíne s tým, aby sa tieto peniaze investovali do obnovy rusovského kaštieľa. V budúcnosti sa dá podľa Fica uvažovať o tom, že ak sa nevyužívané štátne objekty predajú, tak získané prostriedky pôjdu na rekonštrukciu konkrétnej kultúrnej pamiatky.

Do obnovy rusovského kaštieľa sa do roku 2005 preinvestovalo 100 miliónov korún. Odvtedy objekt pustol, až predchádzajúca vláda vlani do neho investovala 92-tisíc eur. Najviac na obnovu a údržbu parku a do nevyhnutných prác na záchranu objektu.

Generálny projektant rekonštrukcie Ján Bahna vypracoval pre úrad vlády návrh na ocenenie najnevyhnutnejších prác na údržbu a záchranu kaštieľa, ktoré sú predpokladom na začiatok vlastnej rekonštrukcie. Podľa predbežného finančného prepočtu si tieto práce vyžiadajú takmer štyri milióny eur.

(rus)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?