Na jar majú v areáli Slovnaftu otvoriť prvú časť komplexu Refinery Gallery

10.2.2012
0
Na jar majú v areáli slovnaftu otvoriť prvá časť komplexu refinery gallery - Refinery gallery1
Páčil sa vám článok?

Na jar pribudne v Bratislave atraktívne miesto ponúkajúce nové možnosti kultúrno-spoločenského života. Ide o zrekonštruovaný objekt montážnej haly v areáli rafinérie Slovnaft s názvom Refinery Gallery.

Vlastníkom objektov je spoločnosť SLOVNAFT, a.s, z ktorej iniciatívy vzišiel aj prvotný nápad revitalizácie nevyužívaného priemyselného územia v lokalite Vlčie hrdlo. Po dvoch rokoch sa tak bývalá montážna hala zmení na kultúrne centrum.

Refinery Gallery vnesie do tejto priemyselnej zóny mesta novú kultúrnu funkciu, poskytne priestor na prezentáciu súčasného umenia slovenských a zahraničných autorov formou výstav, koncertov, predstavení či workshopov a tiež stálou expozíciou priblíži históriu Slovnaftu, a to výstavou dobových fotografií rafinérky Apollo a artefaktov z výrobných hál fabriky.

V prvej fáze bude otvorená prvá zrekonštruovaná montážna hala, v ktorej bude samotná galéria. Neskôr bude

otvorená kaviareň s terasou, na prízemí bude reštaurácia a predajné showroomy s dizajnérskymi produktmi. Do konca roku 2012 pribudne k hlavnej hale galérie ďalšia, ešte väčšia sála, ktorá bude disponovať kvalitným tanečným parketom a veľkým vestibulom s možnosťou ich priameho prepojenia. Sála bude vhodná, okrem už kultúrno-spoločenských akcií a koncertov, aj na tanečné súťaže, plesy, show či módne prehliadky. Celková veľkosť a rozmiestnenie priestorov veľkoryso postačuje pre plánovanú kapacitu 1000 návštevníkov.

Rekonštrukcia a prevádzka celého objektu bola zverená tímu z Design Factory v priemyselnej zóne na Bottovej ulici, ktorý je aj investorom celého projektu. Architektom projektu je Ing. arch. Martin Paško, ktorý má dlhoročné skúsenosti práve z rekonštrukcií kultúrnych stavieb. Tie vyústili do riešenia, ktoré v synergii navrhnutých funkcií vytvára ideálne priestorové podmienky na vznik nového kultúrneho komplexu s neopakovateľnou industriálnou atmosférou.

K zvýšenému komfortu klientov prispeje aj možnosť bezplatného parkovania na parkovacích plochách určených pre návštevníkov galérie a jednoduchá dostupnosť MHD.

Zámerom projektu je etablovanie Refinery Gallery na nové kultúrne a spoločenské centrum, ktoré bude po dokončení klientom ponúkať jedinečné priestory v industriálnom duchu v spojení s kvalitnými službami.

(kuk)

Páčil sa vám článok?