Danglár vystavuje i československé legendy

19.1.2012
0
Danglár vystavuje i československé legendy - Danglar1
Páčil sa vám článok?

V bratislavskej galérii Michalský dvor prezentuje novú tvorbu Jozef Danglár Gertli. Výstavu komiksových obrazov nazval Legendy, s.r.o. Okrem filmového Tarzana a Marilyn Monroe či rozprávkového Mickeyho Mausa si vybral do zostavy legiend aj domáce osobnosti. Československý aj český prezident Václav Havel má na tričku s vyplazeným jazykom oblečenú väzenskú košeľu s číslo 9658. Aj Milan Rastislav Štefánik má číslo, ale 3571.

"Každý sa ma pýta, čo to znamená. Je to číslo hviezdy, ktorú po Štefánikovi pomenovali," na dnešnej vernisáži povedal pre TASR autor, ktorý tohto cestovateľa, astronóma a politika obliekol do kvietkovanej tahitskej košele, zavesil mu na krk letecké okuliare, využil jeho návrh československej zástavy a iné symboly.

"Jánošíka, Bondyho a všetkých som si musel naštudovať, aby to aj zodpovedalo historickej skutočnosti. Štúrovi som vytetoval názvy diel, ktoré napísal, a Adela neznamená Banášová, ale jeho lásku - Ostrolúcku zo Zvolena. Masaryk sa rád ukazoval na koni," zdôvodnil podnety, ktoré svojsky zakomponoval do diel. Vraj obrazy si testoval na vlastných deťoch, ktoré síce osoby poznali, ale z malieb sa všeličo nové dozvedeli.

Jozef Danglár Gertli sa narodil v Detve (1962). V Bratislave absolvoval Strednú umeleckopriemyselnú školu a Vysokú školu výtvarných umení. Patrí medzi najvýznamnejších slovenských karikaturistov. Venuje sa novinovej kresbe, knižnej ilustrácii a maľbe. Ilustroval knihy Petra Pišťanka Rivers of Babylon I. (1991, 2003), Rivers of Babylon II. (2004), Rivers of Babylon III. (1999), Mladý Dônč (1998), spoločnú knihu P. Pišťanka a D. Taragela Sekerou & nožom (1999), dve knihy Egona Bondyho Cybercomics (1997), Týden v tichém městě (1998), román Viliama Klimáčka Váňa Krutov (1999, 2001), dve knihy autorskej dvojice Erdélyi-Vadas Univerzita (1996), Diabol pod čapicou (2002) a Weiszove Tatinove rozprávky (2002). S Dušanom Taragelom vytvorili knihu Rozprávky pre neposlušné deti a ich starostlivých rodičov, ktorá sa dočkala troch vydaní a načítania na CD a MC. Najväčšou výpravnou publikáciou s viac ako 70 obrázkami je kniha kolektívu autorov s názvom Roger Krowiak (2002). Komiksy a ilustrácie uverejňuje v rôznych slovenských a českých periodikách. Žije a tvorí v Bratislave.

(TASR)

Páčil sa vám článok?