V Ružinove bude najväčší adventný veniec v meste

26.11.2011
0
Páčil sa vám článok?

Neobvykle veľký adventný veniec s priemerom päť metrov bude počas adventu prvý raz umiestnený pred Domom kultúry v Ružinove. Ide o umelý veniec s elektrickými sviečkami a prvú z nich zapália v nedeľu 27. novembra 2011 o 16.00 h za účasti predstaviteľov mestskej časti Ružinov, duchovných a veriacich z farnosti sv. Vincenta de Paul na Tomášikovej ulici.

Tento veniec má obyvateľom Bratislavy pripomínať obdobie adventu, očakávania príchodu Ježiša Krista. Symbolom obdobia adventu - duchovnej prípravy na slávenie Vianoc - je adventný veniec so štyrmi sviečkami, ktoré sa postupne zapaľujú počas štyroch adventných nedieľ. Veriaci katolíci a evanjelici zapália prvú sviečku na adventnom venci v kostoloch či v domácnostiach už v nedeľu 27. novembra, ktorá je prvou adventnou nedeľou.

Veniec je od nepamäti symbolom víťazstva a kráľovskej dôstojnosti. Aj Biblia hovorí o venci ako o prejave úcty, radosti a víťazstva. Adventný veniec vzdáva hold tomu, kto je očakávaný a kto zároveň prichádza ako víťaz, ako kráľ a osloboditeľ. Rozlievajúce sa svetlo z horiacich sviec vyjadruje prichádzajúceho Krista, ktorý rozptyľuje temnotu a strach, pretože on je "svetlo sveta".

Podľa viacerých duchovných adventný veniec má svoj význam aj v mimonáboženskej oblasti a zohráva vlastne misijnú úlohu, keď aj sekulárnemu človeku, ktorý by si inak azda ani nespomenul, pripomína, že je tu zvláštne obdobie, advent, upozorňujúce na príchod Krista.

Známa je tradícia o adventnom venci, ktorý vyrobil začiatkom 19. storočia nemecký evanjelický pastor Johann Henrich Wichern. Pochádzal z Hamburgu a ako najstarší syn mal sedem súrodencov. V dospelosti sa stal vychovávateľom, vyštudoval teológiu, aby mohol byť evanjelickým pastorom. Túžil starať sa o chudobných ľudí a vďaka tvrdej práci a milodarom sa mu podarilo zriadiť útulok pre chudobné a opustené deti. Útulok nazval Drsný dom a opustené deti tam pod jeho opaterou bývali a učili sa remeslám. Na základe neustálych otázok týchto detí, koľko dní ešte zostáva do Vianoc, rozhodol sa vyrobiť drevený veniec s 24 sviečkami - 19 tenšími, ktoré predstavovali všedné dni, a štyrmi hrubšími sviečkami symbolizujúcimi štyri adventné nedele.

V súčasnosti sa používajú adventné vence so sviečkami rôznych farieb, mali by však byť fialové alebo tmavomodré, pripomínajúce liturgickú farbu adventu.

(TASR)

Páčil sa vám článok?