Cirkevná škola Jána Pavla II. má 20. rokov

25.11.2011
0
Páčil sa vám článok?

Cirkevná základná škola Jána Pavla II. v mestskej časti Vajnory oslávila dnes svoje 20. narodeniny. Pri otvorení prvého školského roka 1991/1992 mala osem tried so 179 žiakmi, o ktorých sa staralo 14 učiteľov a tri vychovávateľky, dnes má 11 tried so 192 žiakmi, 14 učiteľmi a štyrmi vychovávateľmi.

Za ostané dve desaťročia sa vzhľad školy výrazne zmenil. "Počas uplynulých 20 rokov sa v nej vystriedalo 3457 žiakov. Zateplenú budovu s novou fasádou a oknami, novou telocvičňou, rekonštruovaným školským dvorom s multifunkčným ihriskom a novou materskou školou v objekte areálu by dnes už málokto poznal," uviedla pre TASR riaditeľka školy Mária Kováčiková.

Keďže prvý stavebný kameň budovy vajnorskej katolíckej školy bol položený v júni 1910, základná škola si dnes zároveň pripomenula aj storočnicu svojej existencie. Zaujímavosťou je, že v tom čase, začiatkom 20. storočia, bolo v celom Uhorsku iba 500 škôl s vyučovacím jazykom slovenským. Pritom neslávne známe Apponyiho školské zákony z roku 1907 prikazovali, aby vo všetkých školách v Uhorsku bola vyučovacím jazykom maďarčina. Vajnorská škola prežila a s odstupom času bola v roku 1932 posvätená a upravená. V období totalitného režimu jej činnosť zastavili, aby po Nežnej revolúcii bola 1. septembra 1991 opäť obnovená, už ako cirkevná škola Jána Pavla II.

Popri vzdelávacom procese sa škola intenzívne venuje aj rozvoju kultúrnych tradícií. Osobitný dôraz kladie na umeleckú obnovu a prezentáciu pôvodných ľudových výšiviek, ktorými sú Vajnory známe na výstavách po celej Európe. Mnohé vernisáže sa konajú pravidelne v priľahlom Farskom klube Titusa Zemana.

(TASR)

Páčil sa vám článok?