Martin Ďurinda dnes vstupuje medzi päťdesiatnikov

8.11.2011
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavský spevák, skladateľ a gitarista Martin Ďurinda (8. 11. 1961) dnes vstupuje do radov päťdesiatnikov. Vyštudovaný farmaceut vymenil veľmi skoro biely plášť za koncertné pódiá, na ktorých zbiera úspechy do dnešných dní.

V hre na gitaru a klavír je samoukom, spievať ho učila mama, hlasová pedagogička na vysokej škole. Od roku 1977 hral v skupine Nervy spolu s Mariánom Greksom a Andrejom Šebanom. Od roku 1982 študoval farmáciu na Univerzite Komenského. Ešte v roku 1982 založil skupinu Tublatanka, v trojčlennej zostave boli okrem neho basový gitarista Pavel Horváth a bubeník Juraj Černý.

Prvý koncert hrali 31. januára 1983, ich prvým „koncertným odevom" boli ľudové kroje. Počas ďalších dvoch rokov sa presadili na československej hudobnej scéne a v roku 1985, ešte ako amatérska skupina, vydali prvý album Tublatanka. Na profesionálnu dráhu sa vydali o rok neskôr, vydali albumy Skúsime to cez vesmír (1986), Žeravé znamenie osudu (1988), Nebo, peklo, raj (1990). Piesne pre skupinu skladala dvojica Martin Ďurinda a textár Martin Sarvaš. V roku 1993 odišiel zo skupiny Pavel Horváth.

V roku 1994 sa Tublatanka zúčastnila v írskom Dubline na 39. ročníku pesničkovej súťaže Veľká cena Eurovízie so skladbou Nekonečná pieseň, vo finále 30. apríla skončili na 19. mieste. „Bolo to vystúpenie, na ktoré sme sa veľmi tešili, lebo sme po prvýkrát reprezentovali Slovensko na Veľkej cene Eurovízie, prišli sme tam so skladbou, ktorá bola aranžovaná aj pre orchester a ktorej sme veľmi verili, odozva v sále bola veľmi dobrá," spomína líder Tublatanky a dodáva: „Nevyhrali sme ani prvé, ani tretie miesto, ale nato, že Slovensko bolo prvýkrát na Eurosongu, to bolo dobré, nemali sme žiaden lobing. Pre súťaž sme mali CD singel so slovenskou aj anglickou verziou piesne, ktorý sme v Dubline rozdávali. Po návrate nám prichádzali listy z celej Európy so žiadosťou o autogramy, fotografie aj singel s pesničkou. Dokonca som dostal dve ponuky na svadbu."

V roku 1993 pozval Martin do skupiny gitaristu Doda Dubána zo skupiny Money Factor, vo štvorici hrali do apríla 2003, keď Dubán tragicky zomrel. Dnes sú Ďurindovými spoluhráčmi v Tublatanke basový gitarista Juraj Topor a bubeník Peter Schlosser. Na svojom konte majú 15 vydaných albumov a kompilácií, tým najnovším je štúdiový album Svet v ohrození, ktorý vydali v máji 2010, predchádzajúci Patriot vyšiel v roku 2005. V decembri minulého roka vydali koncertné DVD s názvom Tublatanka 25 Rockov Live, na ktorom je záznam koncertu kapely v pražskej Retro Music Hall.

(TASR)

Páčil sa vám článok?