Lions club Bratislava Istropolis oslavil 20. rokov

24.10.2011
0
Lions club bratislava istropolis oslavil 20. rokov - Lions1
Páčil sa vám článok?

Pri príležitosti 20. výročia založenia Lions Clubu Bratislava Istropolis zorganizoval druhý slovenský lionský klub slávnostný večer aj za účasti trojica členov klubu z Regensburgu, ktorí stáli pri zrode tohto bratislavského charitatívneho pánskeho klubu.

Ako povedal čestný prezident Lions Clubu Bratislava Istropolis Zdeno Somora, pred rokom 1989 netušil o existencii takýchto klubov. Mal priateľské kontakty v Nemecku a keď došlo k celospoločenským zmenám, oslovil ho priateľ z Regensburgu aby založil klub. V dostupnej v literatúre sa o lionskom hnutí nič nedozvedel, pretože lionizmus sa do Európy dostal až v roku 1946. Napriek tomu sa do toho pustil. Dnes má dobrý pocit, že 2. 11. 1990 vznikol Lions Club Bratislava Istropolis.

Na oslave dvadsiatin bratislavského klubu boli aj zástupcovai lionov z nemeckého Regensburgu, ktorí stáli aj pri vzniku bratislavského Istropolisu. „Roky ubehli ako voda a dnes som hrdý nato, že klub, ktorému sme kedysi pomohli pri štarte do života je životaschopný a má nádherné aktivity. Pred dvadsiatimi rokmi som bol v Bratislave po prvýkrát. Vaše mesto vyzeralo celom inak, ako teraz. Dnes je Bratislava krásne moderné mesto, v ktorom pulzuje život tak, ako v iných európskych veľkomestách," povedal Alois P. Geiwitsch z Regensburgu.

Napriek tomu, že založenie klubu nebolo ľahkou záležitosťou, že stálo mnoho voľného času a obety, dnes združuje 17 pánov, ktorí nie sú iba partnermi v rámci svojej charitatívnej činnosti, ktorou robia svet lepším. Na dvadsiate výročie pripravili krst Albumu priateľstva, ktorý hovorí o všetkých, významných aktivitách tohto lionského klubu na Slovensku.

„Náš klub počas svojej bohatej histórie venoval viac ako 100.000,- EUR na charitatívne účely v mnohých projektoch Osobitne som hrdý na podujatie, ktorého sme organizátorom - Behu Devín Bratislava nevidiacich a slabozrakých detí z Levoče, projekt, ktorý bol ocenený aj v rámci celého Dištriktu ČR/SR, do ktorého patríme. Ale finančne sme napríklad podporili aj postihnutých minuloročnými záplavami v Kežmarku, alebo v tomto roku tsunami v Japonsku. Každoročne sa zúčastňujeme predaja lionského punču na Vianočných bratislavských trhoch, poriadame charitatívne aukcie, koncerty. Chcem vyzdvihnúť aj našu dlhodobú spoluprácu s Výcvikovou školou psov pre slabozrakých a nevidiacich. Práve som dostal správu, že sučka Ellie, ktorú sme financovali od šteňaťa sa stala chovnou, čo je dobrá správa pre slovenský chov vodiacich psov do budúcna. Tak sa snažíme napĺňať  hlavné idey lionského hnutia, silní pomáhajú slabším. Takéto ambície nás spájajú aj s kolegami zo zahraničia, pretože práca pre dobro je medzinárodnou ambíciou lionov na celom svete už mnoho desiatok rokov," uviedol prezidenta Lions Clubu Bratislava Istropolis Radomír Mako.

(banoviny)

Páčil sa vám článok?