Situácia v petržalskom školstve je kritická, základným školám chýba vyše 80 miliónov

2.10.2006
Páčil sa vám článok?

Mestskej časti Petržalka chýba vo vzťahu k štátnemu rozpočtu minulého roku na financovanie základného školstva 80,472 milióna korún. Rozpísané prostriedky na rok 2004 sú len vo výške 73,3% rozpočtu minulého roku a pritom východiskový počet žiakov v roku 2004 sa znížil vo vzťahu k prepočítanému počtu žiakov v roku 2003 len o 7%. Nie je ani jasné, kde je sľubovaných 95% rozpočtu predchádzajúceho roku, upozorňuje petržalská samospráva.

V súčasnosti štyri zo 17 základných škôl prevádzkujú bazény, ktoré slúžia všetkým žiakom v Petržalke. Je to 23,5% z celkového počtu základných škôl v pôsobnosti petržalskej samosprávy. Bazénové školy majú vyššie spotreby energií a osobných výdavkov. Keďže rozpísaný normatív na prevádzku nepokrýva ani len polovicu výdavkov ZŠ, nie je možné presúvať prostriedky z iných škôl. To isté platí aj o osobnom normatíve. Aj ten je nepostačujúci, a nie je možné platiť učiteľov plávania, úpravárov vody či upratovačky z prostriedkov iných škôl. Napriek pripomienkam samosprávy to nebolo pri tvorbe normatívov zohľadnené.

Ďalším problémom je to, že krajský úrad na základe štatistických údajov k 15. septembru 2003 odsúhlasil počty zamestnancov v školstve, na ktoré samospráva nedostala v rozpise prostriedkov na rok 2004 finančné prostriedky. Najviac to pociťuje vo výdavkoch na vychovávateľov ŠKD a mzdy, odvody a prevádzku zariadení školského stravovania, kde chýba viac ako 47 % prostriedkov.

Petržalka v roku 2003 prispela zo svojich zdrojov na financovanie školstva sumou 56,270 milióna korún, aby zabezpečila prevádzku škôl a školských zariadení z dôvodu odstraňovania havarijných stavov budov, ktoré neboli riešené prostriedkami zo štátneho rozpočtu, rutinnej a štandardnej údržby, ako i dotovaním chýbajúcich prostriedkov na faktúry za energie. Prostriedky, ktorými mestská časť Petržalka dotovala školstvo v minulom roku boli účelne využité, a je chybou, že štátom pridelené finančné prostriedky na rok 2004 sú v nižšom objeme ako v minulom roku, pretože už ani z rozpočtu mestskej časti nebude možné finančnú dotáciu školstvu v takom rozsahu poskytnúť.

Kritická je naďalej aj situácia v oblasti materských škôl. Materské školy majú normatívnym prepočtom pokryté osobné výdavky len do výšky 78%. Na osobné výdavky bude v roku 2004 chýbať 13,255 milióna korún. Rozpísaný normatív na prevádzku materských škôl v roku 2004 je v 7,251 milióna korún, pričom skutočná potreba je vyčíslená na 19,104 milióna korún. Na prevádzku teda chýba 11,853 milióna korún - normatív ministerstva školstva tak pokryje len 38% reálnej potreby.

Páčil sa vám článok?