Rača sa chystá na tohtoročné vinobranie

15.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Dobré vínko, burčiak, lokše, sladké špeciality, cigánska a davy veselých ľudí a rodiniek očakáva Rača 23. až 25. septembra 2011. Lisovanie hrozna, ochutnávka sladkého muštu a degustácia vína budú špičkou Račianskeho vinobrania 2011!

Tento rok sa bude niesť aj v znamení noviniek - Račianskeho chotára a zvieracej minifarmy pre deti, vystúpia skupiny Hex, Tublatanka, Fragile, uskutoční sa tanečná Oldies party, zahrajú dychové, folklórne a ľudové hudby. Záujemcovia sa môžu tešiť na degustáciu vychýreného nápoja cisárovnej Márie Terézie, sladkého muštu, chýbať nebudú remeselníci, domáci i hosťujúci umelci, vernisáže, výstavy, atrakcie pre deti, kolotoče, športové súťaže.

Račianske vinobranie sa uskutoční na Barónke, Alstrovej ulici, v Knižkovej doline, na Jurkovičovej a Detvianskej ulici a v časti Rustaveliho ulice. Jeho dejiskami však budú aj Nemecký kultúrny dom, Miestny úrad - Kubačova, Obecný dom - Alstrova, hlavná scéna je prichystaná v Amfiteátri.

Zvieracia minifarma, tvorivé a keramické dielne pod taktovkou Rodinného centra Ráčik a CVČ Hlinická nájdu návštevníci v Obecnom dome na Alstrovej ulici. Detský svet so skákacími atrakciami, jazdou na poníkovi a koníkovi v Knižkovej doline. Kolotoče, stánkový predaj na Rustaveliho ulici.

Pokračuje sa v tradícií Remeselníckej uličky, ktorou bude Knižkova dolina. Okrem nej je novinkou Produktová ulička - ulica Barónka, kde budú prezentácie firiem. Hlad a smäd okrem iných miest sa bude dať zahnať v Gastro uličkách - Detvianska a Alstrova ulica. Zaujímavou je aj Burčiaková ulička a v nej „Pravý račiansky burčiak" od producentov Račianskeho vinohradníckeho spolku pred budovou Nemeckého kultúrneho domu.

Na úpätí Malých Karpát sú na pestovanie vínnej révi vďaka unikátnemu žulovému podložiu priam ideálne podmienky. Aj keď prvá písomná zmienka o vinohradníctve na našom území pochádza z roku 1309, prvé vinohrady sa tu zakladali už v časoch rímskych légií. Neskôr spôsob pestovania viniča zdokonalili nemeckí kolonisti. V stredoveku sa asi polovica obyvateľstva živila vinohradníctvom a tunajšie víno sa vysoko hodnotilo. Vyrábal sa tramín, muškát, cyrifandel, gutedel, ale aj druh nazývaný „kozie cecky".

Pre zaujímavosť, podľa dobových prameňov sa tu v roku 1805 vyrobilo víno s takým obsahom alkoholu, že horelo. Račianska frankovka dokonca získala uznanie od cisárovnej Márie Terézie ako nápoj vhodný na kráľovský stôl a preslavuje Raču až dodnes. Viechy boli domy vinohradníkov, ktorí pri prebytku vína vyvesili pred svoj dom „viechu", teda vetvičku na znak, že sa tu predáva víno. Farba stuhy označovala, či biele alebo červené.

(brn)

Páčil sa vám článok?