Bratislava zostala bez fašiangových osláv, mesto sa vyhovára na nedostatok peňazí

11.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Zatiaľ čo vo väčšine európskych miest pred týždňom vrcholili fašiangové oslavy, Bratislavčania atmosféru jedného z najatraktívnejších období roka sprostredkovane zažívali iba vďaka priamym prenosom nemeckých satelitných televíznych staníc.

Predstavitelia Mestského kultúrneho strediska (MKS) zdôvodnili zrušenie tohtoročných mestských fašiangových osláv nedostatkom peňazí a potrebou vyrovnaného mestského rozpočtu. Poukázali na skutočnosť, že inak vyzerali oslavy príchodu nového roku, keď ich organizovali oni za 700 tisíc korún a inak, keď ich financovala mestská časť Staré Mesto s rozpočtom 19 miliónov korún.

Toto zdôvodnenie vyvoláva prinajmenšom rozpaky. Ani nie tak preto, že sa miešajú hrušky s jablkami, veď programová časť silvestrovských osláv pod taktovkou Starého Mesta stála v roku 1999 okolo 6 miliónov a v tomto roku 5 miliónov korún. Suma 19 miliónov mohla vzniknúť iba pripočítaním nákladov na realizáciu laserového orloja a verejného klziska na Hviezdoslavovom námestí, ale to sú náklady na atrakcie, ktoré v meste zostávajú natrvalo. Je chybné pripočítavať ich k silvestrovským oslavám a takto dokumentovať ich finančnú náročnosť.

Oveľa podstatnejšia je skutočnosť, že všetky tieto prostriedky sa hradili zo sponzorských príspevkov, nie z verejného rozpočtu. V priebehu celého roku ich usilovne hľadalo niekoľko najbližších spolupracovníkov starostu Starého Mesta a starosta sám. Kto sa pokúsil v živote získať aspoň pár tisíc sponzorských peniažkov, veľmi dobre vie, koľko úsilia treba vynaložiť. Nestačí poslať jeden list, urobiť jednu návštevu. Pritom žiaden zo staromestských úradníkov túto aktivitu nemá v pracovnej náplni, robili to dobrovoľne jednoducho preto, že chceli pripraviť Bratislave dôstojné celomestské oslavy. Keby zostali pohodlne sedieť vo svojej kancelárii a spoliehali sa iba na mestskočasťový rozpočet, žiadne silvestrovské oslavy by v Bratislave neboli.

Špičková mestská kultúrna inštitúcia, akou je MKS, by však v pracovnej náplni programové získavanie sponzorov na svoje projekty mala mať. Pre obyvateľov by malo byť neprijateľné uspokojiť sa s argumentom, že niet peňazí, pretože je treba vyrovnaný rozpočet. Bez iniciatívy, vlastnej aktivity a kreativity sa dobré a pekné veci nepodaria ani v oveľa bohatších mestách, akým je momentálne Bratislava. MKS má jednu svätú pravdu, keď samo tvrdí, že „ľudí nezaujímajú finančné problémy, ale výsledok, ktorý vidia."

Mestskú časť Staré Mesto pravidelne v uplynulých týždňoch kontaktovali ľudia, ktorí boli po úspechu iných kultúrno-spoločenských podujatí zvedaví, ako budú vyzerať fašiangové oslavy v Bratislave. Staré Mesto odpovedalo - snažiac sa o korektné vzťahy so samosprávou hlavného mesta v aj tak napätej komunálnej realite - že tieto oslavy ešte v minulom volebnom období v roku 1998 oživilo hlavné mesto, ktoré v nich pokračuje. Preto neuskutočnenie mestských fašiangových osláv zo strany hlavného mesta a MKS chápe Staré Mesto tak trochu aj ako vlastnú prehru. Je možné, že z toho pre budúci rok vyvodí dôsledky a nebude sa spoliehať na partnerov, ktorí už raz sklamali.

(miv)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie