Hlavným ťahákom Rímskych hier boli gladiátori

10.9.2011
0
Hlavným ťahákom rímskych hier boli gladiátori - Gerulata1
Páčil sa vám článok?

V autentických priestoroch rímskeho osídlenia Gerulata v Rusovciach dnes prebehol už 13. ročník Rímskych hier. Veľkým ťahákom bolo najmä vystúpenie gladiátorov.

"Máme tu pozvaných hostí aj expertov. Je to náučno-zábavné podujatie, možno aj pre náročnejšieho návštevníka," povedala pre TASR Beáta Husová z oddelenia komunikácie Múzea mesta Bratislavy, ktoré akciu organizovalo. Okrem fanúšikov histórie si však na svoje prišli najmä deti, ktoré súťažili v disciplínach asociujúcich rímske časy Gerulaty. "Máme tam dielňu premeny, kde sa civil môže premeniť na Rimana, máme tu výtvarné dielne a dramatickú dielňu," vysvetlila Husová. "Niektoré súťaže sú skôr rodinného typu, napríklad preklady latinských citátov sú skôr pre rodičov," doplnila.

"Mali sme takzvané rímske chute, kde sa návštevníci mohli dozvedieť, čo Rimania jedli a ako si to pripravovali. Zvykli hodovať po ležiačky, takže sme pre deti pripravili ležadlo s hroznom, kde si to mohli oblečené v rímskych tógach aj vyskúšať a vyfotiť sa pri tom," povedala na margo programu. "Vo výtvarnej dielni si deti sami vytvárali divadelnú masku, vychádzali sme z Daidala a Ikara, lebo tu máme nádherný reliéf z 2. storočia nášho letopočtu, ktorý sa našiel v týchto miestach. Mali sme tu dielňu, kde sa dal z hliny vytvoriť pohár, vychádzali sme tiež z pohára z 2. storočia nášho letopočtu, ktorý sa tiež našiel tu," uzavrela Husová.

(TASR)
FOTO - TASR

Páčil sa vám článok?