Ponuka nových filmov ozdobená cenami

7.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Pestrá ponuka filmových premiér bratislavských kín je v týchto dňoch ozdobená snímkami, ktoré si získali renomé na medzinárodnej scéne nielen diváckym ohlasom, ale aj uznaním odbornej kritiky. Týka sa to predovšetkým filmu dánskeho režiséra Larsa von Triera Tanečnica v tme, ktorý získal na prestížnom festivale v Cannes Zlatú palmu a jeho hlavná predstaviteľka - islandská speváčka Björk aj cenu za najlepší ženský herecký výkon.

Film je príbehom slepnúcej českej emigrantky Selmy, ktorá pred existenciálnymi starosťami (akými je nielen jej choroba, ale hlavne zháňanie peňazí na operáciu pre svojho syna s tou istou diagnózou) hľadá únik v romantickom svete muzikálov. Björk, ktorá napriek oceneniu svojho hereckého majstrovstva tvrdí, že to bola jej jediná filmová rola, si nechala ujsť šancu skomponovať hudbu k tomuto vyše dvojhodinovému muzikálu.

Pre zmenu z berlínskeho festivalu si vlani odniesol Strieborného medveďa americko-nemecko-britský koprodukčný film Milióndolárový hotel režiséra Wima Wendersa. Hlavnými hereckými hviezdami dramatickej snímky o priateľstve, zrade a láske sú Jeremy Davies, Mel Gibson a Milla Jovovichová. Dej sa odvíja okolo jednej podozrivej smrti v bývalom exkluzívnom hoteli v Los Angeles - jej vyšetrovanie agentovi FBI sťažujú komplikované vzťahy medzi obyvateľmi hotela, ktorými sú dnes už len ľudia na okraji spoločnosti.

Z ďalších nových filmov spomeňme aj americký sci-fi thriller Červená planéta o prvej ľudskej expedícii na Mars. Film, ktorý si nesporne nájde svojich divákov, však získal nádych istej senzačnosti aj tým, že prvýkrát došlo k roztržke medzi americkým ústavom pre výskum vesmíru NASA a Hollywoodom, keď vedci vzniesli viacero výhrad voči filmárskemu zobrazeniu predstáv o červenej planéte Mars.

Vybrané kvarteto z predstavovaných noviniek uzatvára americký film indického režiséra M. N. Shyamalana Vyvolený, kde hrá hlavnú úlohu, rovnako ako v minulej známej snímke tohto tvorcu Šiesty zmysel, „bondovsky" úspešný a nezdolateľný Bruce Willis.

René Horváth

Islandská speváčka Björk vo filme Tanečnica v tme.
Foto - archív

Páčil sa vám článok?