Nemecký kultúrny dom bude srdcom Rače

25.6.2011
0
Páčil sa vám článok?

Centrom spoločenského života v bratislavskej Rači má byť Nemecký kultúrny dom. Podľa miestnej samosprávy by mal ponúknuť divadlo, koncerty, príjemné posedenie v reštaurácii či štýlové ubytovanie. "Nemecký kultúrny dom bude srdcom račianskeho spoločenského života, uviedol starosta Rače Peter Pilinský pre TASR.

Vedenie mestskej časti chce pôsobivé priestory prenajímať súkromným subjektom. "Prostredníctvom verejnej obchodnej súťaže plánujeme nezrekonštruovanú časť priestorov prenajať záujemcom, ktorí ich vo vlastnej réžii opravia a využijú na dlhodobé prevádzkovanie napríklad penziónu či reštaurácie," dodal Pilinský.

Račianska samospráva má záujem, aby Nemecký kultúrny dom tvoril jeden súvislý ucelený priestor na kultúrno-spoločenské vyžitie, podporu tradícií a produktov pochádzajúcich z Rače a zároveň poskytol aj priestor na rekreáciu a oddych. "Ide o jednu z dominánt Rače, je zapísaný do zoznamu evidovaných pamätihodností mestskej časti. Tento objekt postavili v 40. rokoch minulého storočia nemeckí Račania. V roku 1948 bol znárodnený a o historický dom sa staral štát. Od roku 1988 však bol nefunkčný a chátral. V rokoch 2008 až 2010 prešiel neúplnou rekonštrukciou," dodal Pilinský.

(TASR)

Páčil sa vám článok?