Na Tyršovom nábreží už lunapark nebude, mesto hľadá pre zábavný park iné miesto

2.10.2006
Páčil sa vám článok?

Lunapark z Tyršovho nábrežia v minulom roku zmizol a odvtedy je tento atraktívny priestor prázdny. Zaujímalo nás, aké má mesto s týmto pozemkom zámery a kde by sa mohol vybudovať nový lunapark.

Ako nás informoval hovorca primátora Milan Vajda, pozemok, na ktorom do minulého roku prevádzkoval súkromný podnikateľ kolotoče, predchádzajúce vedenie magistrátu prenajalo na čas určitý do 30. septembra 2004 spoločnosti Emway Trading Bratislava. „Spoločnosť s najväčšou pravdepodobnosťou neprejaví záujem o ďalšie predĺženie nájmu,“ konštatoval. „Minulý týždeň námestníčka primátora Tatiana Mikušová vykonala obhliadku Tyršovho nábrežia z dôvodu, že na pozemkoch je po kolotočoch pomerne veľký neporiadok, vyschnuté stromy, začínajú sa tam dokonca tvoriť čierne skládky. Mesto tam do začiatku jari na vlastné náklady urobí upratovanie.“

Podľa M. Vajdu zatiaľ nie je definitívne rozhodnuté, či na pôvodnom mieste bude nejaký dočasný lunapark. Isté rokovania v tomto smere sa na magistráte už konali. Ako dodal, lunaparky cestujúce po Európe sa však nezvyknú na jednom mieste zdržať celú sezónu, zostávajú spravidla iba niekoľko týždňov. Najbližšie takto do Bratislavy príde známy lunapark z Holandska, ktorý rozloží svoj hlavný stan na Trnavskom mýte pri kultúrnom centre Istropolis.

Dočká sa Bratislava náhrady za lunapark na Tyršovom nábreží? Podľa M. Vajdu je to reálne. „Námestníčka primátora Tatiana Mikušová prostredníctvom sekcie územných programov magistrátu vytypovala vhodné lokality v územnom pláne mesta na umiestnenie funkcie zábavného parku,“ uviedol. „Do úvahy prichádzajú štyri až päť lokalít s rozlohou 15 až 40 hektárov, ich hendikepom však je, že nie sú vo vlastníctve mesta a chýba im vybudovaná dopravná infraštruktúra. Z týchto dôvodov sa momentálne ako najvhodnejšia javí lokalita v Petržalke známa pod názvom V hrabinách s rozlohou 15,2 hektára. Prevažná časť pozemkov je vo vlastníctve štátu, menšiu časť vlastní mesto. Momentálne sú tam trávnaté porasty a pasienky.“

Územný plán pre túto lokalitu určuje funkciu aktivity na trávenie voľného času, čo by bolo v súlade s potenciálnym zámerom zábavného parku. Ako na záver zdôraznil M. Vajda, prípadným investorom by v žiadnom prípade nebolo mesto, ale súkromná spoločnosť.

Páčil sa vám článok?