Slovenská klasika po európsky v Divadle Aréna

20.3.2011
0
Páčil sa vám článok?

Hra o láske a smrti - dráma Zem od Vladimíra Hurbana Vladimírova je prvou premiérou bratislavského Divadla Aréna v tomto roku. Slávnostná premiéra titulu sa uskutoční v sídle divadla na pravom, petržalskom brehu Dunaja v stredu 23. marca 2011 o 19:00 h.

Ako ďalej agentúru SITA informoval Juraj Tedla z marketingu Divadla Aréna, bratislavská premiéra je po 37 rokoch prvým uvedením tejto známej slovenskej klasiky na slovenskom profesionálnom javisku. Divadlo Aréna, ktoré sa dlhodobo snaží reflektovať slovenskú minulosť, sa podľa Tedlu rozhodlo pre návrat k slovenskej klasike, ktorá si nezaslúži byť zabudnutá. "Silná a strhujúca Hurbanova hra odhaľuje traumy a limity 'slovenskej povahy', ktoré ešte i dnes nemôžeme považovať za vykorenené."

Režisérkou inscenácie je Slovenka pôsobiaca v Paríži Mária Záchenská, pre ktorú je Zem režijným debutom na Slovensku a titul sa rozhodla spracovať netradične. Do umeleckého tímu si prizvala pravidelného spolupracovníka, Gréka žijúceho v Paríži Georgesa Vafiasa, ktorý je dizajnérom scény a kostýmov. Dramaturgicky na inscenácii spolupracuje Zuzana Šajgalíková, kmeňový dramaturg Divadla Aréna. V inscenácii sa predstavia - Dušan Cinkota ako bohatý sedliak Ďuro Botár, ktorého túžba po majetku nepozná hraníc, Vanda Tureková zahrá jeho chorľavú ženu, ich mladú a zdravú dcéru Zuzu stvárni Petra Vajdová. V ďalších úlohách sú obsadení: Peter Šimun (dedinský majster Klinčok), Andrea Sabová (jeho krásna dcéra Juda), Braňo Deák (mládenec Mišo), Judita Hansman (gazdinách na priadkach) a Štefan Richtárech (úbohý sedliak). Práca s režisérkou pôsobiacou vo Francúzsku bola pre všetkých hercov možnosťou robiť iné divadlo, než na aké sú zvyknutí na Slovensku. Dušan Cinkota túto novú skúsenosť pomenoval "slovenská klasika po francúzsky".

Dramatik Vladimír Hurban Vladimírov - VHV (1884 - 1950), vnuk Jozefa Miloslava Hurbana a druhostupňový synovec Ľudovíta Štúra bol jedným z najväčších umelcov vojvodinského kultúrneho prostredia. S výnimkou štúdií vo Viedni a Bratislave prežil celý život v obci Stará Pazova v sriemskej župe na území dnešnej Vojvodiny. Vo svojej tvorbe inšpirovanej európskou modernou sa prevažne v subtílnejších dramatických dielach venoval národným a celospoločenským témam.

(sita)

Páčil sa vám článok?