Obrazy Márie Čorejovej v SPACE Gallery

6.3.2011
0
Páčil sa vám článok?

S výtvarnou tvorbou Márie Čorejovej sa možno zoznámiť na pripravovanej výstave bratislavskej SPACE gallery. V sídle galérie na Velehradskej ulici 7/A ponúkne kurátor výstavy Juraj Čarný tvorbu Čorejovej (1975), ktorá bola doteraz slovenskému a medzinárodnému publiku známa predovšetkým ako maliarka, videoumelkyňa ale tiež ako neúnavná organizátorka kultúrnych akcií.

Výstavu Mária Čorejová : Mind games slávnostne otvoria v stredu 9. marca o 18:00. Pre verejnosť bude prístupná od štvrtka 10. marca do 29. apríla, vždy od utorka do piatka od 13:00 do 17:30.

Ako ďalej agentúru SITA informovala projektová manažérka SPACE gallery Diana Majdáková, Mária Čorejová je absolventkou maliarskej školy profesora Daniela Fischera na bratislavskej Vysokej škole výtvarných umení. Výtvarníčka by sa dala nazvať aj portrétistkou, nie však v klasickom slova zmysle. "Portrétovala" napríklad maslo, autá parkujúce pred panelákom, bábovku, gauč, posteľnú bielizeň, ale aj prívarok s volským okom. Jej maliarske smerovanie je charakteristické estetizáciou banálneho, skúmaním všedného až prirodzene nezaujímavého. Nepoukazuje pritom len na estetický rozmer predmetov, ale hľadá ich hlbšiu podstatu.

"Márii Čorejovej ako kultúrnej organizátorke nie je ľahostajný kultúrny život Bratislavy a systematicky sa pokúša vytvárať priestor pre prezentáciu a reflexiu súčasného umenia. Najprv pod hlavičkou civic association Burundi (historickým nasledovníkom presláveného Buryzone) a 13m3, virtuálneho občianskeho združenia organizujúceho aktivity na stále nových adresách," dodáva sa v tlačovej správe.

(sita)

Páčil sa vám článok?