Muzikál Farár z (M)arsu v DK Dúbravka

2.3.2011
0
Páčil sa vám článok?

Farár z (M)arsu je názov predstavenia, ktoré odohrajú 5. marca 2011 o 18.00 h v Dome kultúry Dúbravka na Saratovskej 2/A.

Ide o muzikál veriacich z farnosti Veľký Šariš, v ktorom hrá viac ako 50 účinkujúcich rôznych vekových kategórií. Je to príbeh kňaza, ktorý prichádza do novej farnosti a stretáva sa s podobnými problémami, s akými sa boril aj svätý Ján M. Vianney. V kostole má pár nábožných ženičiek, ktoré svoju vieru zošnurovali zvykmi. Z chlapcov, ktorí fajčia za kostolom, sa snaží vykresať nových miništrantov.

Má tam mládež, ktorá sa z viery a cirkvi smeje a z kňaza si robí verejný posmech, no ktorá leží kňazovi na srdci - preto hľadá spôsob, ako si ju získať. Prácu na záchrane duší mu navyše komplikuje ateistický pamiatkar, ktorý ho núti venovať sa obnove kostola ako vzácnej kultúrno-historickej pamiatke. Špecifickou postavou je pamiatkarova manželka, ktorá po smrti mamy začína uvažovať o posmrtnom živote a existencii Boha a okrem toho rieši aj krízu svojho vzťahu s manželom.

Všetky problémy a ťažkosti sa v priebehu predstavenia stupňujú, až sa kňaz sám seba pýta: „Má to vôbec význam? Som z Marsu alebo z inej planéty? Nikto mi tu nerozumie, moje modlitby a kázne akosi nezaberajú. Cítim sa nepochopený a sám..."

Od tohto momentu začína konať už samotný svätec Ján M. Vianney - patrón kňazov. Netradičným spôsobom príde do farnosti, zaujímavou formou povzbudí chránenca a dá mu novú vzpruhu do práce na záchranu duší.

Diváci môžu v dvoch dejstvách vidieť desať piesní a choreografií, tri videoprezentácie, zaujímavé výtvarné riešenie scény, množstvo gagov, ale aj citlivých momentov, nad ktorými sa dá zamyslieť.

(dš)

Páčil sa vám článok?