Desaťročie s Komáčkovou tvorbou v Galérii SPP

13.2.2011
0
Páčil sa vám článok?

Zbierky malieb a grafiky od Mariána Komáčka sú do 4. marca vystavené v bratislavskej Galérii SPP. Galérii Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), ktorá pôsobí na Mlynských Nivách 44/c predstavuje Komáček výber umeleckých diel za posledných desať rokov.

"Ide o figurálne, expresívne, abstraktné kompozície. Autor vystavil 22 veľkých formátov," informovala ďalej agentúru SITA Kristína Pelcrová z útvaru externej komunikácie SPP.

Marián Komáček (11. decembra 1959, Gbely) patrí k popredným tvorcom slovenskej grafiky a maliarstva strednej generácie. Študoval na (1975 - 1979) Strednej umeleckopriemyselnej škole v Bratislave, na grafickom oddelení u profesora Gabriela Štrbu a následne (1980 - 1986) absolvoval Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave, oddelenie grafiky a knižnej ilustrácie u Albína Brunovského. Najčastejšie nachádza námety pre svoje obrazy v súčasnom každodennom živote, či v zložitých medziľudských vzťahoch. Osobitým okruhom jeho tvorby je zobrazenie historických automobilov v pôsobivých farebných a tvarových skladbách. Vo svojich dielach vzdáva Marián Komáček poctu aj významným osobnostiam, napríklad Martinovi Benkovi, a Jánovi Mudrochovi. Za svoju tvorbu, ktorú vystavoval doma aj v zahraničí, získal viacero ocenení. Žije a tvorí v Bratislave. 

Galéria SPP bola otvorená v roku 2000 na Drevenej ulici v Bratislave. Od roku 2009 pôsobí na Mlynských Nivách. Za uplynulú dekádu sa v nej uskutočnilo 94 výstav popredných domácich a zahraničných umelcov - maliarov, grafikov, sochárov, sklárov, keramikárov či textilných výtvarníkov. Medzi najúspešnejšie výstavy patrila výstava Andyho Warhola, Rudolfa Filu, či Jozefa Jankoviča. Galéria SPP sídli na ulici Mlynské Nivy 44/c a je otvorená počas pracovných dní od 12:00 do 17:00. 

(sita)

Páčil sa vám článok?