Štedrý deň v ZOO je ako každý bežný deň

21.12.2010
0
Páčil sa vám článok?

Zvieratá v bratislavskej zoologickej záhrade (ZOO) dostanú počas Vianoc stravu prilepšenú o obľúbené čerstvé ovocie, oriešky, sušené ovocie a piškóty. Týka sa to najmä opíc, medveďov hnedých, malých šeliem, niektorých plazov a kopytníkov. Striktné mäsožravce dostanú porciu surového mäsa aj s kosťou, lebo to je ich najobľúbenejšie jedlo

Čečinu v ZOO nepoužívajú na výzdobu, ale dávajú ju niektorým kopytníkom na obhrýzanie. Inak bude Štedrý deň v ZOO prebiehať tak, ako každý iný deň. Pre agentúru SITA to uviedla Katarína Matejovičová z bratislavskej ZOO.

Počas zimy majú kopytníky upravené kŕmne dávky. Dostávajú viac jadrového krmiva, aby sa im vytvorili tukové zásoby, ktoré ich chránia pred chladom. V zime nedostávajú tzv. letninu (teda zelené krmivo), ale vždy majú k dispozícii dostatok sena. Okrem toho dostávajú zeleninu a ovocie. Kŕmenie ostatných druhov zostáva v zimnom období bez zmeny. Primáty musia mať celoročne pestrú stravu (ovocie, zeleninu, oriešky, hmyz, mäso, mliečne výrobky, vajíčka) a rovnako aj malé šelmy. Kŕmne dávky sa v zime špeciálne neupravujú ani veľkým šelmám, tie dostávajú surové mäso. Vitamíny a minerály pridávajú ošetrovatelia zvieratám do krmiva priebežne počas celého roka. 

Zvieratá v ZOO neruší počas silvestrovských osláv hluk, keďže väčšina trávi noc vo vnútorných priestorov. "Je to i tým, že ZOO je od centra mesta ďalej a rušný život veľkomesta tu nie je počuť v takej veľkej miere. S týmto sme, našťastie, doposiaľ problémy nemali," uviedla Matejovičová.

(sita)

Páčil sa vám článok?