Na vinobraní v Rači budú vyrábať mušt

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Od štvrtka 14. do nedele 17. septembra budú v Rači oberačkové slávnosti, teda vinobranie. Na návštevníkov čakajú predajné stánky, vystúpenie dychových skupín, kolotoče a rôzne súťaže. Záujemcovia tiež uvidia, ako sa lisuje hrozno a následne sa z neho vyrába mušt. Ten budú môcť ochutnať v priestoroch Obecného domu na Alstrovej ulici.

Vinári budú môcť medzi sebou súperiť o najkrajší strapec hrozna, predajné stánky zas o najlepší burčiak. Porota zložená z členov Račianskeho vinohradníckeho spolku ocení aj tri najtraktívnejšie otvorené domy, pričom hodnotiť budú nielen ponuku nápojov a pochutín, ale aj celkovú estetickú úpravu domu.

Piatkový program vinobrania v Amfiteátri v Knižkovej doline sa začne o 16.00 koncertom skupiny Jazz Band z talianskeho Priverna, o 17.30 bude nasledovať finále račianskej Superstar, večer kultúrny program vyvrcholí ľudovou veselicou, ktorá sa začne o 20.30 h. Pri príležitosti vinobrania budú otvorené výstavy obrazov V. Polakoviča (Miestny úrad, Kubačova ulica), z tvorby V. Kokavcovej a P. Hargaša (KS Žarnovická) a výstava Rača očami detí (KS Žarnovická).

Hlavný sobotňajší program sa začne o 13.30 alegorickým sprievodom po trase Alstrova - Detvianska - Kubačova ulica. V sobotu v amfiteátri vystúpia hudobné skupiny Noc a deň či Gladiator. Najmenší sa v sobotu môžu tešiť aj na bábkové predstavenie Bystrá líška, ktoré bude v Kultúrnom stredisku Žarnovická. Na záver budú žongléri súťažiť o titul Majstra Slovenska. Ako pamiatku na tohtoročné vinobranie v Rači si záujemcovia môžu svoje pohľadnice a listy opečiatkovať príležitostnou pečiatkou.

Račianske oberačkové slávnosti ukončí v nedeľu večer o 21.00 ohňostroj.

Páčil sa vám článok?