Ján Kroner otvoril divadlo Malá scéna STU

3.11.2010
0
Páčil sa vám článok?

Hlavné mesto má nové divadlo. V priestoroch bývalej Malej scény SND, neskôr Malej scény VŠMU, otvorili divadlo Malá scéna STU.

Divadlo sídli na Dostojevského rade 7 a má kapacitu 162 miest. Presťahovalo sa doň bývalé divadlo a.ha, ktoré sídlilo na Školskej ulici 14. Do nového divadla preniesli divadelníci osem titulov, ktoré budú mať v mesiaci november na Malej scéne STU obnovenú premiéru.

Prvou premiérou v novom divadle je rozprávka H.Ch. Nové divadlo bude nadväzovať na tradíciu divadla a.ha a jeho 18-ročnú históriu a prinášať rozprávky s pesničkami pre deti, zlatý fond svetovej dramatickej spisby, slovenské hry, generačné inscenácie a slovenské premiéry súčasných hier autorov susedných krajín a autorov EU. „Dramaturgia sa bude orientovať na kvalitné literárne predlohy, ktoré nesú v sebe aktuálnu ústrednú tému a režiséri sa budú snažiť tieto príbehy zrozumiteľne javiskovo vyrozprávať cez prácu s hercom,“ hovorí umelecký šéf divadla Štefan Korenči.

Línia divadla ďalej nadväzuje na tradíciu činohry SND, ktoré vždy prinášalo na Malú scénu dobré inscenácie v kvalitnom hereckom prevedení. Posledné tri roky na Malej scéne pôsobila VŠMU a divadlo chce zachovať generačnú líniu. „Tešíme sa na sezónu, aby sme dokázali nielen STU, ale aj divákom a sebe, že sme hodní tohto krásneho priestoru a budeme v dobrej tradícii, ktorá na Malej scéne vždy bola, pokračovať,“ dodáva principál divadla Ján Kroner.

Divadlo zatiaľ nemá stály herecký súbor, hrajú tu herci z bratislavských, ale aj z martinského či trnavského divadla. Snom divadelníkov je vytvoriť v budúcnosti na Malej scéne STU stály herecký súbor.

(dš)

Páčil sa vám článok?