Divadlo Ludus bude hrať v nových priestoroch

4.10.2010
0
Páčil sa vám článok?

Divadlo Ludus, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja, bude od novembra pôsobiť v nových priestoroch. Z budovy Heineken Tower stage na Pribinovej ulici sa presťahuje do priestorov Alternatívneho divadla na Miletičovej ulici v Bratislave.

Župa tak mesačne ušetrí približne 4 500 eur, čo je viac ako polovica sumy, ktorú v súčasnosti platí kraj za mesačný prenájom v Tower stage.

V divadle Tower stage platí župa mesačne nájomné 8 000 eur bez DPH, divadlo využíva administratívne, skladové priestory, divadelné a skúšobné priestory. Kapacita divadla je približne 350 miest. Zmluva bola bývalým vedením kraja uzavretá na obdobie 10 rokov – od 1. júla 2009 do 1. júla 2019. V budove na Miletičovej bude kraj platiť za prenájom 3 400 eur mesačne. V cene je okrem divadelných, skúšobných, skladových a administratívnych priestorov zahrnutá aj spotreba energie, využitie zvukovej a svetelnej techniky, šatne, foyer s WC, divadelná kaviareň aj upratovanie. Kapacita na sedenie je 150 miest, na státie 1000 miest.

Podľa riaditeľky divadla Ludus Dany Kurillovej sú priestory v Tower stage nevýhodné. „Viackrát sme listom upozorňovali na nevýhodnú situáciu, do ktorej sa Divadlo Ludus dostalo po nútenom presťahovaní do divadla Tower stage na Pribinovej ulici. Nakoľko sme neboli s touto situáciou spokojní, hľadali sme iný priestor na tvorbu a prezentáciu divadelných hier. Objavili sme priestor Alternatívneho divadla na Miletičovej,“ uviedla Kurillová v liste adresovanom Bratislavskému kraju. Budova na Miletičovej ulici je čiastočne zrekonštruovaná, čerstvo zateplená a vnútorné priestory na prízemí sú upravené na prevádzku kultúrnych podujatí divadelného charakteru. Budova v centre mesta je aj pre divákov dobre dostupná, premávajú sem autobusy, električky, trolejbusy a dá sa tu aj parkovať.

Divadlo Ludus má byť predovšetkým kreatívnym centrom mladých, scénou o mladých a pre mladých. Jeho zriaďovateľom je od roku 2002 Bratislavský samosprávny kraj. Vyše roka pôsobilo divadlo v prenajatých priestoroch v budove na Tupolevovej ulici Petržalke, v roku 2003 sa presťahovalo do priestorov Parku kultúry a oddychu. Potom do priestorov Heineken Tower Stage na Pribinovej ulici, kde účinkuje aj Slovenské divadlo tanca a kde sa konajú koncerty či predstavenia muzikálov.

Kraj je okrem divadla Ludus zriaďovateľom aj ďalších divadiel – Divadla Astorka Korzo´90, Divadla Aréna a Bratislavského bábkového divadla. Vo svojej pôsobnosti na poli kultúry má i Malokarpatské osvetové stredisko so sídlom v Modre, Malokarpatské múzeum Pezinok a Malokarpatskú knižnicu.

(sita)

Páčil sa vám článok?