Nové divadlo bude na špičkovej úrovni

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

O novostavbe Slovenského národného divadla, ktoré by mali slávnostne otvoriť v apríli 2007, o osude divadelných scén a o myšlienke založenia mestského divadla sme sa pozhovárali s generálnou riaditeľkou SND Silviou HRONCOVOU.

- Myslím si, že je veľmi dobre, že sa konečne táto budova dokončí, pretože sa tu otvárajú veľké možnosti, ktoré doteraz v Bratislave ani na celom Slovensku nie sú. Svetelná technológia, zvuková aparatúra a celé technické vybavenie je na špičkovej úrovni. Táto úroveň umožní tvorbu nielen náročnejších domácich inscenácií, ale aj náročných vystúpení súborov zo zahraničia. Dnes sa nám často stáva, že by sme aj mali záujem o niektoré špičkové predstavenia zo zahraničia, ale žiadne divadlo u nás nie je schopné zvládnuť požadované technické parametre na ich uskutočnenie.

Aký bude osud zostávajúcich divadelných scén - Divadla P.O. Hviezdoslava a Malej scény?

- Je na rozhodnutí rezortu kultúry, ako naloží s budovou DPOH. Myslím si, žeby bolo veľmi dobré, keby zostala na divadelné účely. V tejto súvislosti je veľmi dobrá idea mestského divadla. No a divadlo Malá scéna je v prenájme Technickej univerzity, ona sa musí rozhodnúť, či priestory prenajme divadlu Stoka alebo Vysokej škole múzických umení, ktoré podľa mojich informácií prejavili o tento čoskoro uvoľnený priestor záujem.

O možnosti založenia mestského divadla v priestoroch DPOH rokoval minister kultúry Marek Maďarič s primátorom Bratislavy Andrejom Ďurkovským. Ako sa vám pozdáva táto myšlienka a čo by založenie takého divadla prinieslo?

- Myslím si, že táto myšlienka je veľmi dobrá. Mestské divadlo je vo všetkých veľkých mestách v Európe, má ho Praha, Budapešť a sú aj v Poľsku. Na Slovensku sú momentálne dve mestské divadlá - v Žiline a v Rožňave. Pozitívom by bolo, že by nastala prirodzená migrácia, ktorá tu v tejto chvíli medzi hercami a divadelníkmi nie je, pretože sú tu už roky stabilné divadelné scény. Aj to by mohol byť prvok oživenia do divadelnej scény Bratislavy.


Zhováral sa Robert Lattacher
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?