Hans Christian Andersen si sochu zaslúži

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

O tom, ako vznikla myšlienka osadiť v Bratislave sochu Hansa Christiana Andersena, sme sa pozhovárali s jej autorom - akademickým sochárom Tiborom BARTFAYOM.

- Môj vzťah k Andersenovi sa začal vytvárať, už keď som mal sedem rokov. Vtedy som dostal na Vianoce prvú knižku s jeho rozprávkami. Odvtedy ma sprevádza celý život. Spolu s generálnym komisárom Bienále ilustrácií Bratislava Dušanom Rollom som bol pred tridsiatimi rokmi pri tom, keď vznikla myšlienka vytvoriť sochu H. Ch. Andersena a umiestniť ju na verejnom priestranstve v Bratislave. Tohto vynikajúceho rozprávkara pozná celý svet a myslím si, že hold v podobe sochy si zaslúži. Táto myšlienka sa dala uskutočniť až po tom, čo sa našli sponzori, bez nich by to nebolo možné.

Čo bolo pre vás rozhodujúcim impulzom na vytvorenie tohto diela?

- Svoju úlohu iste zohralo aj to, že Hans Christian Andersen navštívil Bratislavu, strávil tu niekoľko dní a do svojho denníka si poznačil vetu: Bratislava je krásne mesto plné pekných dievčat a dobrého vína. Impulzom pre mňa bolo tiež to, že Július Satinský, ktorý bol členom občianskeho združenia H. Ch. Andersen, vyhlásil: Vráťme Andersena Bratislave! Škoda, že sa tejto chvíle nedožil.

Dozvedeli sme sa, že ste pripravili nie jeden, ale niekoľko návrhov sochy...

- Rozhodol som sa, že tento náročný pomník postavím v nadživotnej veľkosti a vytvorím ho bez nároku na honorár - ako dar pre všetky naše deti. Prvá alternatíva sochy mala podobu sediacej figúry a pôvodne sa predpokladalo jej umiestenie pred budovu Bibiany. Nakoniec sa však rozhodlo, že socha bude umiestnená na Hviezdoslavovom námestí, ktoré je na tento účel vhodnejšie, ale na jednom námestí nemôžu byť dve sediace sochy, tak som Andersena postavil. Chcel by som sa osobne poďakovať architektovi Štefanovi Svetkovi, ktorý vytvoril krásnu architektúru celého pomníka - navrhol podložie v podobe lupeňov kvetov, ktoré sú zhotovené z farebnej žuly a rozložené okolo pomníka. Socha je zhotovená z bronzu a štvorfarebne patinovaná - takéto riešenie na Slovensku ešte nebolo použité. Som šťastný, že sa mi podarilo vytvoriť pomník v podobe, ktorá iste osloví naše deti.


Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?