Oslavy vstupu do EÚ potrvajú dva dni

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

O pripravovaných mestských oslavách vstupu Slovenska do Európskej únie sme sa pozhovárali s riaditeľom Bratislavského kultúrneho a informačného strediska Vladimírom GREŽOM.

- V prvom rade chcem zdôrazniť, že oslavy vstupu Slovenska do Európskej únie na pôde mesta sú v plnom rozsahu financované z privátnych zdrojov a v súvislosti s nimi nevznikajú nijaké nároky na mestský rozpočet. Mestské oslavy sa budú konať dva dni - tridsiateho apríla a prvého mája.

Mohli by ste stručne predstaviť programovú náplň osláv?

- Tridsiateho apríla sa uskutoční program na Hlavnom námestí, kde bude hlavná scéna, na ktorej po slávnostnom otvorení v podvečerných hodinách odštartuje program trvajúci až do polnoci. Program bude sledovať niekoľko línií - slovenský rozmer bude reprezentovať napríklad súbor Lúčnica a Peter Lipa, skupina Lojzo, medzinárodný rozmer budú reprezentovať veľvyslanectvá, s ktorými spolupracujeme pri príprave tohto podujatia. Na programe sa zúčastní celkove vyše dvanásť krajín Európskej únie, a to aj programovo.

Čo sa pripravuje na druhý deň osláv?

- Počas druhého dňa osláv sa program skoncentruje na dve scény. Prvá z nich bude v Petržalke na území medzi divadlom Aréna a prístaviskom propeleru, kde program bude na začiatku orientovaný na rodiny s deťmi - vystúpi napríklad skupina Bukasový masív a detské tanečné skupiny všetkých žánrov, neskôr bude zameraný skôr na mladú generáciu (vystúpia skupiny Chiki-liki-tua, Horkýže Slíže, Polemic a ďalšie). Súbežne sa na Hlavnom námestí uskutoční program, na ktorom sa opäť budú podieľať veľvyslanectvá. Pôjde o pestrý hudobno-tanečný zábavný program určený pre každého, závere vystúpi Věra Bíla a Kale a skupina Vidiek s Jankom Kuricom. Počas oboch dní bude na Františkánskom námestí vybudovaná Európska ulica v podobe stánkov, na ktorých budú krajiny Európskej únie v stánkoch prezentovať podľa vlastného uváženia informácie o príslušnej krajine a zaujímavostiach z oblasti cestovného ruchu, prípadne ponúkať aj ochutnávku špecialít typických pre konkrétnu krajinu. Niektoré krajiny budú mať samostatné stánky, niektoré - napríklad Fínsko so Švédskom - budú mať jeden spoločný stánok.


Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?