Oslavy Silvestra ponúknu silný zážitok

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

O programe, dramaturgii a prekvapeniach, ktoré sa pripravujú v rámci tohtoročných celomestských silvestrovských osláv, sme sa pozhovárali s bratislavským primátorom Andrejom ĎURKOVSKÝM.

- Tradícia spoločného vítania nového roku na námestiach veľkých svetových miest je známa už desiatky rokov. Bratislava ju donedávna nepoznala. Situáciu sa nám podarilo zmeniť na prelome rokov 1999-2000. Vtedy sme využili magickú silu miléniového dátumu a v spolupráci s občianskym združením Hlava 98 a ďalšími partnermi pripravili silvestrovské oslavy v centre Bratislavy, ktoré navštívilo okolo 70-tisíc ľudí. Odvtedy sme ich zopakovali päťkrát, zakaždým s veľkým úspechom, výbornou návštevnosťou i organizáciou. Dnes patria bratislavské oslavy medzi najočakávanejšie kultúrne podujatia sezóny a počtom návštevníkov sú najväčším podujatím organizovaným na Slovensku na verejnom priestranstve. Vzhľadom na absenciu podobných osláv v metropolách susedných krajín sú v posledných rokoch navštevované aj tisíckami turistov zo zahraničia.

Na čo konkrétne sa môžu návštevníci tohtoročných osláv tešiť?

- Verím, že to bude skvelá celodňová pouličná party atraktívna pre celé rodiny, od tínedžerov cez stredné vekové skupiny až po občanov v seniorskom veku. Novinkou bude napríklad verejná nahrávka obľúbenej relácie Slovenského rozhlasu Stredoslováci s humoristom Jánom Snopkom. Hlavný program na Hlavnom námestí sa začne už o pol piatej a na pódiu sa postupne vystriedajú skupiny Traditional Club, Vetroplach, Peha, Ghymes, Taktici, Desmod, Hex a Para. Moderovať bude Šarkan, „superstar“ hosťom bude Zdenka Predná. Diskotéka pre všetky generácie s najväčšími hitmi uplynulého roku bude na Hviezdoslavovom námestí. Nová scéna na Námestí Ľ. Štúra zase ponúkne hudbu v štýle reggae, džez, etno a world.

Aké bude vyvrcholenie osláv, ktoré tradične prichádza s úderom polnoci?

- Vyvrcholenie obstará svetelno-akusticko-pyrotechnická show so živými bubeníkmi, svetelným odpočítavaním posledných sekúnd starého roka a parádnym ohňostrojom z dvoch lodí priamo na hladine Dunaja. Začne sa už približne pol hodiny pred polnocou. Dejiskom tejto pôsobivej show bude úsek Rázusovho nábrežia od budovy Propelera po Nový most.


Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?