Skupina Kesaj Čhave spustila obdivuhodné „peklo“

24.8.2010
0
Páčil sa vám článok?

V sobotu 21. augusta 2010 v rámci Menšinového kultúrneho leta v Bratislave na námestí Eurovea skupina KESAJ ČHAVE z Kežmarku pod vedením Ivana Akimova.

Deti Kesaj, Kesaj Čhávé, Enfants Kesaj, Diesci Kesaj... Tieto rôzne jazykové obmeny názvu skupiny rómskych detí z podtatranského mesta Kežmarok svedčia i keď o krátkej, ale zato bohatej histórii tohto súboru rómskych  piesní a tancov. Skupina nesie vo svojom názve meno Kesaj. Kesaj je rozprávková bytosť, je to dobrá rómska víla ktorá verí, že dobro ďalšie dobro plodí a že lásku môže dostať len ten, kto ju sám vie nezištne druhému dať.

Ivan Akimov informoval divákov o tom, že KESAJ ČHAVE existuje 10 rokov a má 30 členov. Členskú základňu súboru tvoria deti z Kežmarku a z okolitých osád vo veku od 3 do 18 rokov. Vedenie, zložené z profesionálnych hudobníkov, sa snaží dať čo najväčší priestor kreativite detí, a tým dosiahnuť čo najväčšiu čistotu žánru, ktorej sú práve oni tým najlepším garantom. Repertoár je šitý na mieru, skladá sa výlučne z vlastného detského výberu ich  najobľúbenejších súčasných rómskych piesní. Rómovia sú v dnešnej dobe ešte jeden z mála národov, u ktorých je spev a tanec obyčajnou súčasťou každodenného bytia. Bez hudby, spevu a tanca by proste nemohli existovať. Však to je zaujímavý rebríček hodnôt ? Skupina už prvými taktami spustila autentickú, rómsku, dynamickú hudbu, vrátane neopakovateľných pohybových kreácií nadaných detí a tínedžerov. V každom ich prejave bolo absolútne nasadenie, množstvo emócií a záujem podať maximálny výkon.

Vo vystúpení bolo cítiť symbiózu a súzvuk medzi výkonmi členov skupiny KESAJ ČHAVE, rešpektujúcich pokyny Ivana Akimova, jeho aktívnou hrou v programe, s precíznym naštudovaním jednotlivých čísel programu. Divákom pripomenuli nielen známe rómske melódie, ale prekvapujúco, dokonca v jednej pasáži rómskej skladby vsunuli aj niekoľko taktov známej pesničky, nestora jazzu na Slovensku – Petra Lipu „Maturantky“, v rytme reggae, čo bolo pohotové a nekonvenčné oživenie... Záverečný aplauz vďačných divákov potvrdil ich spokojnosť a nadšenie z vystúpenia KESAJ ČHAVE.

Ľubomír Kamenský

Páčil sa vám článok?