Výskum nálezov nezdrží obnovu námestia

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

O nálezoch, ktoré odhalil archeologický výskum na Hlavnom námestí a o vplyve výskumu na obnovu námestia sme sa pozhovárali s riaditeľom Mestského ústavu obnovu pamiatok Ivom ŠTASSELOM.

- V prvom rade sa tu našlo niekoľko starších kanalizácií - baroková kanalizácia, ktorá viedla krížom cez námestie, barokový kanál vedúci popri Maximiliánovej fontáne, ďalej malá stredoveká kanalizácia a jeden veľký stredoveký kanál zo 14. až 15. storočia, ktorý vychádzal zo Starej radnice. Našli sa aj základy barokovej strážnice, pomerne rozsiahlej budovy, ktorá fungovala v 18. a 19. storočí a v 19. storočia ju zbúrali. Pri fontáne sa našiel stredoveký múr z 13. storočia, ktorý je významný pri mapovaní niekdajšej, najranejšej podoby námestia z čias, keď sa mesto ešte len formovalo. Zo staršieho keltského obdobia sa našla laténska vrstva s drobnými nálezmi, ale nijaké objekty.

Prečo sa nenašlo nič pred asi 15 rokmi, keď bolo námestie rozkopané?

- Námestie síce bolo rozkopané, ale vtedy bol preskúmaný iba zlomok jeho plochy, asi jedna pätina alebo šestina. Archeologický výskum sa navyše vždy sústreďuje len na miesta výkopových prác - tak to bolo vtedy a tak je to aj teraz.

Čo bude nasledovať ďalej? Nebude ohrozené konanie Vianočných trhov?

- Aby nedošlo k zdržaniu prác na obnove námestia, archeologický výskum sa bude vykonávať tak, aby sa po zdokumentovaní postupne jednotlivé vetvy výkopov vracali stavbe. Severná časť výkopov sa už odovzdala, južnú časť odovzdáme tento týždeň. Archeologický výskum bude ukončený v poslednom septembrovom týždni. Termín konania Vianočných trhov určite nie je ohrozený.

Ako sme mohli vidieť na vlastné oči, na námestí sa našli aj fľaše a iné predmety z novšieho obdobia...

- V severnej i južnej časti sa našlo veľa smetných jám obsahujúcich odpad z obdobia tesne po druhej svetovej vojne – plynové masky, fľaše, ako aj tabuľa s nápisom Námestie Adolfa Hitlera (námestie nieslo tento názov počas druhej svetovej vojny). Našli sme tiež pozostatky po poľnom cintoríne, kde boli pochovaní padlí vojaci. Takýchto poľných cintorínov bolo v meste viac, a neskôr, keď bolo vybudované centrálne pohrebisko, po exhumácii tiel boli jamy zasypané odpadom.


Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?