Predstavenia v novom SND budú už o rok

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Nielen herci, ale aj široká verejnosť mali obavy, čo sa stane s novostavbou Slovenského národného divadla, ak prejde do súkromných rúk, čo takmer už bolo realitou. Nová budova divadla sa však vrátila svojmu určeniu a o tom, čo to znamená, sme sa zhovárali s ministrom kultúry Františkom TÓTHOM.

- Základom dobrej spolupráce sú dobré zmluvy, to znamená zmluvy, v ktorých sú jasne definované povinnosti dodávateľa, ale i investora, určené termíny, harmonogramy, sankcie, pokuty. Nečudujem sa nedôvere dodávateľov voči štátu, majú zlé skúsenosti s tým, čo narobia politické vplyvy. Snažíme sa dôveru obnoviť, preto sme museli k existujúcim zmluvám pridať dodatky spresňujúce práve tieto vzťahy. To by mala byť páka pôsobiaca na obe strany, aby harmonogramy dodržali. Sumu, ktorú na to potrebujeme, máme reálne k dispozícii, na druhej strane sme už predstavili kroky, ako rozpočet odľahčiť.

O rok by mala už časť divadla fungovať naplno, ale v tomto termíne sa už bude na druhej strane ulice realizovať intenzívna výstavba, diváci pôjdu do divadla vlastne cez stavenisko...

- Mrzí ma, že sa tomu nevyhneme, ale verím, že tak, ako sa nám darí dohodnúť s našimi dodávateľmi, dohodneme sa aj so spoločnosťou Ballymore o režime, pri ktorom by návštevníci divadla necítili, že kultúrny stánok obklopuje stavenisko, a ktorý by zároveň nenarúšal rytmus budovania novej infraštruktúry na nábreží.

Čo všetko urobia stavitelia pre divákov?

- Okrem čistého a bezpečného prístupu to musia byť, samozrejme, vonku aj garáže a primeraný počet parkovacích miest. Všetko na stavbe je vlastne blízko dokončenia, aj tieto zariadenia. Súčasťou odovzdávania priestorov podľa harmonogramu, ktorý sme zverejnili, budú aj kolaudácie objektov, ktoré budeme postupne odovzdávať verejnosti. Je samozrejmé, že bez zariadení, ako sú parkoviská či vnútorné vybavenie pre verejnosť, by nám nik neskolaudoval ani divadelnú sálu.


Zhováral sa Gustav Bartovic
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?