Kultúrne leto prinesie viaceré novinky

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

O rozdieloch jubilejného 30. ročníka Kultúrneho leta oproti predchádzajúcim ročníkom, o dramaturgických zvláštnostiach a najväčších magnetoch podujatia sme sa pozhovárali s primátorom Bratislavy Andrejom ĎURKOVSKÝM.|

- Ide o jubilejný 30. ročník Kultúrneho leta, práve preto sme ho obohatili o nový projekt Hradných slávností. Bude tiež v znamení nových cyklov a spolupráce. Tradične silno bude obsadený gitarový festival J. K. Mertza a projekt Socha a objekt, prvý raz v areáli Bratislavského hradu. Mimoriadne zážitky najmä pre zahraničných návštevníkov sľubujú nové cykly - Hudobné záhrady a folklórny festival, na ktorom na Hrade vystúpia iba špičkoví reprezentanti tohto žánru. Nadviazali sme tiež spoluprácu v oblasti cestovného ruchu a kultúry s mestami Trenčín a Piešťany. Budeme sa počas leta prezentovať spolu ako jeden región aj prostredníctvom Kultúrneho leta. Do Kultúrneho leta chceme viac zapojiť samotných Bratislavčanov cez kampaň Priveď svojho hosťa.

Na ktoré dramaturgické stránky programu kladú organizátori dôraz?

- Chceme, aby Kultúrne leto bolo pre všetky vekové skupiny a svoj program si v ňom našlo čo najviac návštevníkov a samotných Bratislavčanov. Snažili sme sa tiež viac vtiahnuť do jednotlivých projektov Dunaj ako rieku, ktorá bude mať v najbližších rokoch pre Bratislavu čoraz významnejší mestotvorný charakter. KL prinesie nové hudobné a tanečné projekty akýchsi „stretnutí“ žánrov a interpretov, napríklad v programe 1+1 s jednou hudobnou a jednou tanečnou skupinou, alebo v rámci výstavy Socha a objekt budú niekoľko večerov na Hrade predstavenia moderného tanca.

Čo by mohlo byť podľa vášho názoru najväčším diváckym magnetom podujatia?

- Určite cyklus Hradné slávnosti Bratislava a v rámci neho Letné shakespearovské slávnosti s predstaveniami Kupec benátsky, Hamlet a Večer trojkráľový počas celého júla. Z koncertov na Hrade môže byť predčasným vrcholom leta vystúpenie Septeto nacional, ale aj českého Hradišťana. Z cyklov klasickej hudby by som upozornil na Hudobné záhrady v Bratislave, v ktorom počas štyroch večerov vystúpia renomovaní interpreti pôsobiaci v zahraničných orchestroch.


Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?