Petržalský bunker vystavuje vojenskú muníciu

21.7.2010
0
Páčil sa vám článok?

Bezpečne sa dotýkať delaborovaných, teda zneškodnených ruských či nemeckých granátov, bômb, mín či ďalších zbraní budú môcť návštevníci výstavy Nebezpečné hračky v zrekonštruovanom bunkri BS 8 Hřbitov z druhej svetovej vojny v bratislavskej Petržalke.

Cieľom výstavy je však upozorniť na to, aké nebezpečné je dotýkať sa vojenskej munície, ktorá sa stále nachádza v lesoch, na poliach, v riekach či jazerách po celom Slovensku. "Je to jediná výstava svojho druhu v Európe," povedal pre agentúru SITA Miroslav Košírer, ktorý vedie občianske združenie Zachráňme petržalské bunkre.

Výstavou chcú informovať verejnosť o tom, aby sa neznámych predmetov nájdených voľne v prírode nedotýkali. Podľa Košírera totiž človek nikdy nevie, či je to len obyčajná tyč alebo nebezpečná vojenská munícia. Zámerom je teda naučiť verejnosť rozpoznávať starú nebezpečnú vojenskú muníciu a ako správne reagovať, keď ju niekto nájde. Najlepšie človek podľa organizátorov výstavy urobí, keď miesto nálezu nenápadne označí, aby ho nikto iný nenašiel a nemohol sa pri manipulácii s neznámym predmetom zraniť. Následne by mal nálezca zavolať políciu. Veď aj vstup do vojenského objektu na Kopčianskej ulici bude aj vo štvrtok od 14:00 počas otvorenia výstavy prístupný podľa Košírera len tým osobám, ktoré budú poznať heslo - Volajte políciu 158. Vstup do pohraničného písma budú zasa kontrolovať vojaci, chýbať nebudú ani služobné psy. Výstavu organizuje združenie spolu s Vojenským opravárenským podnikom Nováky, a.s., a Slovenskou plavbou a prístavmi, a.s., Bratislava.

Bunker sa nachádza pri zrekonštruovanom vojenskom cintoríne z 1. svetovej vojny a je jedným z 15 bunkrov, ktoré tvoria tzv. malú maginotovu líniu. Bola to obranná línia ešte pred vstupom do Bratislavy, nikdy sa tu však nebojovalo, keďže Petržalka pripadla vtedajšiemu Nemecku.

(sita)

Páčil sa vám článok?