Predstavia Vajnorské ríkanky a viprávjaňá

2.6.2010
0
Páčil sa vám článok?

V bratislavskej mestskej časti Vajnory v sobotu predstavia druhú zbierku poviedok 82-ročného Bohumíra Hrabáka Vajnorské ríkanky a viprávjaňá. Knihu do života uvedie vajnorský starosta Ján Mrva.

Čitatelia v nej nájdu 38 veselých a uštipačných príhod a zážitkov Vajnorčanov, ktoré sú doplnené fotografiami ornamentov s vajnorskými motívmi. Poviedky sú napísané v originálnom nárečí.

Už prvé knižné vydanie príhod a zážitkov zo života predkov malo veľký ohlas nielen medzi vajnorskými rodákmi.

"Veľmi ma teší, ak sa mi hocikde na verejnosti prihovoria ľudia bez ohľadu na vek či pohlavie, ako sa pri čítaní poviedok pobavili," povedal autor.Podľa neho sa ľudia pýtajú na obsah a význam niektorých slov uvedených v poviedkach.

"Z toho jednoznačne vyplýva, že pri ich čítaní by mali mať naporúdzi slovník nárečia vajnorského, ktorý vyšiel ešte v roku 2002. Pri písaní tejto druhej časti príhod a zážitkov Vajnorákov sa však vynorilo ešte asi 200 nových slov, ktoré neobsahuje ani môj pôvodný slovník. Ich zoznam v abecednom poriadku je preto prílohou tejto druhej časti Vajnorských ríkanek a viprávjaní,“ dodal Bohumír Hrabák.

Informáciu o akcii poskytla bratislavská mestská časť Vajnory.

(sita)

Páčil sa vám článok?