Zničený múr na Zámockej sa rozpadáva

20.5.2010
0
Páčil sa vám článok?

Historický múr na Zámockej ulici pod Hradom je už dlhší čas poškodený. V múre, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, zostala diera a z nej vypadávajú menšie aj väčšie skaly ohrozujúce chodcov. Ležia navyše na chodníku a nemá ich kto odpratať.

Podľa Krajského pamiatkového úradu v Bratislave, múr z lomového kameňa dlhý niekoľko desiatok metrov a vysoký až tri metre je pokračovaním uličnej fasády Pálffyho paláca. Pôvodne bol časťou tzv. ohradných múrov bývalej pálffyovskej záhrady a pochádza asi zo 17. storočia. Múr je súčasťou súkromnej parcely Židovskej náboženskej obce.

Diera v múre vznikla koncom roka 2007 po útoku vandalov. Táto udalosť je zaznamenaná aj na polícii, keďže páchateľov zadržali. Podľa informácie pamiatkarov sa zamurovaním diery v múre, ktorej priemer je asi jeden meter, zaoberal staromestský miestny úrad už v apríli 2008. Vlastníka vyzval, aby havarijnú situáciu okamžite riešil. Aj krajskí pamiatkari v júni 2008 určili podmienky stavebných úprav, pretože ide o národnú kultúrnu pamiatku. Nič sa však nedialo, až takmer o rok neskôr upozornil jeden občan krajský pamiatkový úrad i mestskú časť, že situácia s múrom sa nezmenila.

Pamiatka by si však okrem opravy zaslúžila aj rekonštrukciu a osadenie viacjazyčnej informácie pre turistov, ale aj obyvateľov Bratislavy, o aký múr ide. Podľa ďalších informácií z Mestského ústavu ochrany pamiatok je v súčasnosti pozemok prenajatý ako parkovisko. “Správca paláca má záujem o múr sa postarať, ale majiteľ o tom nechce ani počuť,” informovali mestskí pamiatkari.

Problém bude zrejme v parkovisku, ktoré by komplexná rekonštrukcia múra asi načas uzatvorila. Je preto možné, že múr sa začne opravovať až potom, keď sa niečo stane, alebo sa začne úplne rozpadávať. Vtedy však už môže byť neskoro.

(rob)
FOTO - Robert Lattacher

Páčil sa vám článok?