Obnova Ľudového domu vyjde na 830-tisíc €

17.5.2010
0
Páčil sa vám článok?

Komplexná rekonštrukcia Ľudového domu v bratislavských Vajnoroch, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, by mala stáť takmer 830-tisíc eur. V rozhovore pre agentúru SITA to uviedol vajnorský starosta Ján Mrva.

Objekt totiž chátra už viac ako desať rokov. Samotnú stavbu pritom tvoria štyri objekty, obnova každého by mala stáť okolo 200-tisíc eur. "Do októbra, prípadne novembra by samospráva chcela zrekonštruovať prvú, teda uličnú časť objektu. Zastaviť staticky padanie objektu, zrekonštruovať strechu a podlahy a odvlhčiť dom," povedal Mrva.

Nejaké práce sa už začali, samospráva zároveň robí verejné obstarávanie na dodávateľa prác. V rozpočte má na to mestská časť vyčlenených vyše 33-tisíc eur, vyhlásila aj verejnú zbierku. Do konca júna sa počíta so získaním okolo 50 - až 66-tisíc eur. "Dostali grant vo výške 18-000 eur (z programu Obnov svoj dom, pozn. SITA)," doplnil hovorca Ministerstva kultúry (MK) SR Jozef Bednár. Samospráva sa snaží získať aj ďalších sponzorov.

Podľa Mrvu by mal mať zrekonštruovaný objekt štyri miestnosti. Konať by sa tu mohli napríklad rôzne semináre či konferencie, mestská časť tu chce tiež vytvoriť priestory pre krúžky maľovania na keramiku či na stenu alebo krúžky čipkovania a háčkovania. "Všetko, čo naše babky vedia, aby naučili našu mládež. Chceme byť a zostať tradičnou dedinou," doplnil Mrva. Podľa neho by mohol objekt slúžiť aj ako informačné centrum mestskej časti. Ako dodal, samospráva chce osloviť aj Bratislavský kraj, zároveň chce objekt zapojiť do Malokarpatskej vínnej cesty a celú mestskú časť Vajnory zasa do Združenia miest a obci Malokarpatského regiónu.

(sita)

Páčil sa vám článok?