Obnova Apponyiho paláca a ďalších budov Mestského múzea potrvá do budúceho roku

6.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Obnova Apponyiho paláca a priľahlých historických budov tvoriacich komplex Mestského múzea v súčasnosti pokračuje na viacerých frontoch. Jej celkové ukončenie sa predpokladá v budúcom roku.

Ako nám povedal Cyril Vaňo, riaditeľ mestského investora pamiatkovej obnovy Paming, momentálne sa čistia priestory a odstraňujú nevhodné murivo a pôvodné časti technickej infraštruktúry. „Keďže ide asi o tritisíc kubických metrov stavebného odpadu, pri obmedzených možnostiach dopravného prístupu do pešej zóny to predstavuje pomerne veľký problém,“ konštatoval. Podľa jeho slov bol v týchto dňoch ukončený archeologický prieskum nádvoria Apponyiho paláca, v rámci ktorého archeológovia objavili množstvo cenných nálezov, údaje o nich budú publikované po ich spracovaní a bližšom vyhodnotení.

C. Vaňo zdôraznil, že mesto venovalo priebehu archeologického prieskumu veľkú pozornosť, čoho dôkazom je skutočnosť, že sa našli pôvodné výmaľby miestností na druhom a treťom nadzemnom podlaží Apponyiho paláca. „V súčasnosti sa robia sondy a odborníci zvážia, ako sa ďalej s výmaľbami naloží, respektíve ktorá z nich poslúži ako vzor na vymaľovanie miestnosti, v ktorej sa našla,“ uviedol. Ako dodal, zároveň pokračujú reštaurátorské práce na jednotlivých podlažiach paláca.

V rámci prác na obnove Apponyiho paláca je ešte potrebné dokončiť fasádu, opraviť krov a vymeniť strešnú rytinu a dokončiť rekonštrukciu miestností na prízemí a prvom poschodí. Tieto práce by sa mali urobiť ešte v tomto roku. V rovnakom čase sa uskutočnia aj betonárske práce na nádvorí a práce na inštalovaní novej technickej infraštruktúry - rozvody vody, elektriny a plynu, kanalizácia a kúrenie. „Po sprístupnení priestorov obnovených v tomto roku by návštevníci mali mať možnosť prezrieť si priebeh reštaurátorských prác v niektorých miestnostiach,“ podotkol C. Vaňo.

Obnova zvyšných miestností Apponyiho paláca na horných poschodiach a v podkroví by sa mala dokončiť v budúcom roku. Je predpoklad, že pod nádvorím paláca bude vybudovaná prípravňa jedál. Ďalšie práce budú zamerané na ostatné časti komplexu Mestského múzea (interiéry) a ich priebeh bude závisieť od prísunu finančných prostriedkov. Obnova komplexu budov Mestského múzea je zaradená do programu priorít rozvoja mesta Bratislava v rokoch 2004-2006.

(juh)

Páčil sa vám článok?