Svoju sochu by mala mať aj Mária Terézia

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Ohlasy laickej i odbornej verejnosti na odhalenie sochy Hansa Christiana Andersena na Hviezdoslavovom námestí nasvedčujú tomu, že ľudia si želajú, aby v meste boli odhalené aj sochy ďalších osobností.

V tejto súvislosti sa často spomína najmä meno Márie Terézie, múdrej panovníčky, ktorej meno v súčasnosti nenesie žiadna bratislavská ulica, námestie či most, hoci sa výrazne zaslúžila o rozvoj mesta Bratislavy. „Dozrela doba, aby sme sa jednoznačne prihlásili k jej odkazu a hľadali spôsob uctenia si jej pamiatky,“ povedal nám hlavný architekt mesta Bratislavy Štefan Šlachta. Podľa neho je dnes aktuálne obnovenie pamätníka Márie Terézie na tzv. korunovačnom pahorku, mieste, kde dnes stojí socha Ľudovíta Štúra od akademického sochára Tibora Bartfaya (je, mimochodom autorom spomenutej sochy H. Ch. Andersena) a architekta Ivana Szalaya. Ako Š. Šlachta dodal, na majstra T. Bartfaya sa už obrátili s otázkou, ako by sa postavil k navráteniu sochy Márie Terézie na pôvodné miesto a k premiestneniu sochy Ľ. Štúra na iné miesto, pričom jednou z možností by bolo Námestie slobody.

S rovnakou otázkou sme sa na majstra T. Bartfaya obrátili aj my. Ako nám povedal, myslí si, že zhotovenie sochy Márie Terézie z carrarského mramoru, aká kedysi stála na Štúrovom námestí, by stálo veľmi veľa peňazí. „Neviem, či by sa v dnešnej ekonomickej situácii našlo toľko peňazí na jeden pomník,“ povedal nám. „Sám by som bol za to, keby sa na Štúrovom námestí opäť pomník objavil, ladil by s budovou Reduty a dôstojne by pripomínal Máriu Teréziu, ktorá sa zaslúžila o rozvoj mesta.“

T. Bartfay vysvetlil, že keď sa v časoch socializmu organizovala súťaž na sochu Ľ. Štúra, na ktorej sa zúčastnilo asi 250 kolektívov sochárov a architektov, vopred bolo určené miesto, kde bude socha stáť. „Prekážalo mi to, lebo som vedel, že tu bývala socha Márie Terézie,“ zaspomínal si. Myslí si, že pre sochu Ľ. Štúra by bolo miesto na Námestí slobody vhodnejšie, už preto, že umožňuje pohľad na sochu oproti otvorenej oblohe a zároveň by to bolo dôstojné miesto pre národovca, akým bol Ľ. Štúr. Táto myšlienka však naráža na technický problém: rozobratie pomníka a jeho opätovné postavenie by si vyžadovalo veľké investície a bolo by spojené s nemalými technickými problémami. Pomník je vysoký asi 11 metrov, stojí na dvoch žulových blokoch, ktoré sú spojené tak, že pri rozoberaní pomníka by hrozilo riziko ich nenapraviteľného poškodenia.

„Myslím si, že pomník Márie Terézie na Štúrovo námestie rozhodne patrí, ale pre všetky uvedené dôvody myšlienku jeho opätovného osadenia na pôvodné miesto pokladám za nereálnu,“ uzavrel Tibor Bartfay.

Páčil sa vám článok?