S brokovnicou na manžela – už aj v divadle Aréna

7.5.2010
0
Páčil sa vám článok?

Svoju hru v čase jej vzniku (sedemdesiate roky) zabalil autor Štefan Kršňák do kufra auta aj s rekvizitami, do vozidla sadlo päť hercov a ako Divadielko z Kufra prebrázdili s komédiou S brokovnicou na manžela celé Slovensko. Už len táto skutočnosť zaváňa silným dobrodružstvom.

Úspech v slovenských dedinkách a mestečkách mali nevídaný, s inscenáciou ich dokonca privítali kanadské mestá i New York. Na profesionálnej scéne sa však Kršňákova hra uvádza prvý raz. Divadlo Aréna ju premiérovo uviedlo v réžii Romana Poláka.

Groteska, gag, fraška či bulvárna komédia - to sú najčastejšie synonymá, o ktoré sa opiera divadelný text, keď chce situačnú komédiu tlmočiť divákovi. Je pravda, že v hre sú použité všetky atribúty, ktoré patria k dobrej groteske či naplno vyznejúcemu gagu, v hojnejšej miere sa však ich pôsobenia dočkáte až v druhej časti predstavenia.

O to sa svojím komediálnym nasadením prebohato stará herečka Zuzana Kronerová, pre postavu Cecílie Krútikovej priam stvorená. Jej manžel Ferdiš, utláčaný milovník štrikovania, v interpretácii Mira Nogu za svojou kolegyňou nezaostáva a spolu tvoria skutočne vydarený pár, odporujúci agresívnym protimužským zameraniam dnešných feministiek. Z mladšej generácie hercov sa na scéne predstavujú Petra Vajdová, Juraj Kemka a Ľubomír Bukový, ich spolužitie inscenoval režisér v mierne naturalistickom duchu, ku cti ich plnokrvnému herectvu je nutné dodať, že sa pre svoje povolanie v komédii S brokovnicou na manžela nesmierne obetujú.

Táto herecká vlastnosť je v inscenovanom predstavení priam nutná a herci robia, čo môžu. Z javiska odchádzajú nielen spotvorení, prefarbení, mokrí, pokrčení a vyšťavení, ale škrekot čiernych havranov sprevádza ich kroky ešte dlhú chvíľu po predstavení, pri prechádzke nočným mestom.

Nápady mal režisér spolu s tvorcami dobré a invenčné, pomalšie rozbiehanie hry v úvode nahradí silná humoristicko-komediálna atmosféra v druhej časti. Intelektuálske bonmoty určite nečakajte, nalaďte sa do atmosféry ružových mašličiek, oranžových parochní, krivých zubov, utláčaných manželov a sexi spodnej bielizne mladých podomových anketárok. A hurá do divadla na skutočné umenie! V kostýmoch Karoly Cermak-Šimákovej, na scéne Jaroslava Valeka a s hudbou Oskara Rózsu.

Dáša Šebanová

Hra ponúka všetko, čo má mať dobrá divadelná groteska.
FOTO - Roman Skyba

Páčil sa vám článok?