Sľubovaná galéria stále neexistuje

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Budova Pistorijského paláca na Štefánikovej ulici 25, v ktorej za socializmu bolo Múzeum Vladimíra Iľjiča Lenina a neskôr slúžila ako Dom zahraničných Slovákov, má byť nakoniec využívaná ako kultúrne stredisko a galéria.

Ako nás informoval Marek Hitka zo staromestského miestneho úradu, v súčasnosti je spracovaný koncept riešenia, ktorý musí odsúhlasiť mestská časť. „Je vypracovaná štúdia a dokončuje sa podrobné zameranie objektu.“ Všetky tieto informácie budú slúžiť ako podklad na projektové práce. V objekte spomínanej budovy by malo sídliť Staromestské kultúrne stredisko a Galéria Vincenta Hložníka. Práce na projekte by mali byť ukončené na jeseň.“

Pripomeňme, že o zriadení Galérie Vincenta Hložníka v priestoroch Pistorijského paláca sa hovorí minimálne od roku 2003. Vtedy rodina významného slovenského výtvarníka Vincenta Hložníka darovala mestskej časti Bratislava - Staré Mesto tisíc jeho výtvarných diel. Mestská časť v novembri 2003 ohlásila, že galéria bude v paláci na Štefánikovej ulici, pričom financie na jeho opravu chce získať od sponzorov a z grantov. Garantom výberu diel a predsedom komisie, ktorá mala zodpovedať za zostavovanie výstavených diel, bol profesor Ľudovít Petránsky. Ani po troch rokoch nielenže Hložníkova galéria neexistuje, ale ako potvrdil úradník miestneho úradu, stále neexistuje ani projekt obnovy a využitia Pistorijského paláca.

Páčil sa vám článok?