V Aréne Anna Netrebko z Metropolitnej opery

28.2.2010
0
Páčil sa vám článok?

Mimoriadny prídavok - premietanie jednej z najslávnejších opier - Lucia di Lammermoor pripravilo bratislavské Divadlo Aréna na nedeľu 7. marca 2010 pre priaznivcov priamych prenosov z Metropolitnej opery New York.

Ako ďalej agentúru SITA informoval Juraj Tedla z oddelenia marketingu a PR Divadla Aréna, tento majstrovský kus Gaetana Donizettiho uviedla Metropolitná opera v priamom prenose vlani 9. februára. Vtedy však slovenskí diváci nemali možnosť vidieť inscenáciu, keďže priame prenosy z Metropolitnej opery ešte nikto na Slovensku neponúkal. Preto ho Divadlo Aréna uvedie zo záznamu.

V titulnej roli Donizettiho krehkej hrdinky Lucie sa predstaví operná diva Anna Netrebko. Rola Lucie je jednou z najnáročnejších dramaticko-koloratúrnych sopránových partov opernej literatúry. Vedľa širokých možností využitia speváckej virtuozity sa tu predstaviteľke otvára skutočný herecký priestor, ktorý Anna Netrebko naplno využíva. Práve v úlohe Lucie z Lammermooru Netrebko debutovala v roku 2003 na americkom kontinente, v Los Angeles. Jej vtedajší výkon sa stal veľkou senzáciou a Netrebko si vďaka nemu získala reputáciu skutočnej opernej hviezdy. Na doskách newyorskej Met debutovala v rovnakej úlohe v roku 2008, ktorá bola zároveň jej prvým angažmánom po návrate z materskej dovolenky. Inscenácia režisérky Mary Zimmermanovej sa v Met Opere sa stala ihneď po premiére hitom sezóny.

V zázname priameho prenosu opery úlohu milenca Edgara stvárňuje oceňovaný poľský Piotr Beczala a Luciinho tyranského brata Enrica barytonista Mariusz Kwiecien. Za dirigentský pult sa postavil Marco Armiliato a moderátorkou večera je slávna francúzska sopranistka Natalie Dessay.

Priame prenosy Metropolitan Opera: Live in HD kombinujú špičkové operné umenie s najmodernejšími technológiami. HD (High Definition) svojou kvalitou ďaleko prevyšuje kvalitu formátu DVD. Oko kamery sa dostane podstatne bližšie k dianiu na javisku než oko diváka sediaceho na tom najlepšom mieste v hľadisku. Diváci si tak môžu vychutnávať detailné zábery, ktoré by v samotnej Metropolitnej opere nikdy nevideli.

(sita)

Páčil sa vám článok?