Filmový festival je teraz v Polus City Center

16.2.2010
0
Páčil sa vám článok?

Tretí ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava sa tento rok uskutoční vo všetkých ôsmich kinosálach multiplexu Ster Century Cinemas v bratislavskom Polus City Center. Táto zmena prinesie predovšetkým novú kvalitu projekcií festivalových sekcií.

Polus City Center sa tak stane nielen miestom pre nákupy a zábavu, ale aj kultúrnym centrom. Medzinárodný filmový festival (MFF) sa uskutoční v dňoch 30. novembra až 8. decembra. Zatraktívnenie prostredia festivalu môže rozhodne prispieť k zvýšeniu záujmu o kultúru. Špičkové podmienky a kvalitu projekcie, ktoré ponúka Ster Century Cinemas, sa pritom nijako neodrazia na výške ceny lístkov. Naopak. Na všetky filmy v Ster Century Cinemas v Polus City Centre bude v rámci festivalu jednotné vstupné 69 Sk.

Dominantnou sekciou festivalu zostáva súťaž prvých a druhých hraných filmov. Tento rok v nej diváci uvidia výber 20 filmov z celého sveta. Mnohé vzbudili pozornosť na tohtoročných festivaloch v Benátkach, Cannes či Rotterdame. Okrem Polus City Center, kde sa odohrá ťažisková časť festivalu sa ďalšie premietania uskutočnia v kine Mladosť v centre mesta a v DK Zrkadlový háj v Petržalke.

Dramaturgia MFF Bratislava bola vždy orientovaná tak, aby si každý divák našiel to svoje či už v sekcii Nezávislé kino, Premiéry alebo dokonca v rodinne orientovanej sekcii Mikuláš. V medzinárodnej súťaži prvých a druhých filmov diváci uvidia napríklad rakúsky film Psie dni ocenený Veľkou cenou poroty na tohtoročnom festivale v Benátkach. Súťažiť bude aj najlepší debut minuloročného Montrealského festivalu Dcéry slnka, laureát tohtoročného rotterdamského festivalu nemecký film Ďalšieho dňa, najlepší debut tohtoročného MFF v Benátkach slovinský film Chlieb a mlieko alebo víťazná snímka Finále Plzeň Paralelní sv?ty.

Sekcia Nezávislé ponúkne slovenskému divákovi hlavne novinky z ázijských kinematografií. V sekcii Premiéry budú môcť bratislavskí diváci opäť vidieť viaceré ocenené filmy z prestížnych svetových festivalov napríklad francúzsky film Intimita, rakúsky film Klaviristka ocenený Veľkou cenou Cannes alebo nový divácky hit Toma Tykwera Princezná a bojovník. Európsky film prinesie vyše 30 pozoruhodných filmov, medzi nimi aj dva, ktoré boli nominované na Oscara v kategórii Najlepší zahraničný film - francúzsky film Všetko je inak a belgický film Každý slávny! Sekcia bude po festivale pokračovať prehliadkou v Košiciach.

Národné kinematografie Argentínsky film a Kanadský film priblíži sekcia Zoom. V profilovej prezentácii prinesie MFF Bratislava, ako prvý festival z krajín strednej a východnej Európy, hlbší pohľad na tvorbu svetoznámeho dokumentaristu Johana van der Keukena. Sekciu Voľná zóna, ktorá má tento rok názov Pod sukňami médií, pripravil český filmový publicista Radovan Holub. Rodiny s deťmi si budú môcť počas víkendu v sekcii Mikuláš pozrieť napríklad aj najnovšiu hranú podobu obľúbenej rozprávky Mach a Šebestová.

(rč)

Páčil sa vám článok?