Slávny rozprávkar sa vracia do Prešporku

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

V západnej časti Hviezdoslavovho námestia 2. júna o 17. hodine slávnostne odhalia sochu svetoznámeho dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena, ktorej autorom je akademický sochár Tibor Bartfay.

„Keď sa blížilo jubileum 200. výročia narodenia Hansa Christiana Andersena, založili sme občianske združenie na postavenie sochy a Tibor Bartfay, bez nároku na autorský honorár, ako dar deťom pripravil štyri návrhy sochy,“ povedal nám predseda Občianskeho združenia H. Ch. Andersena a generálmy komisár Bienále ilustrácií Bratislava Dušan Roll. „Posledný návrh sa realizuje za pomoci sponzorov.“

Bronzová socha dánskeho rozprávkara vysoká 3,3 metra bude stáť priamo na zemi a jej súčasťou budú aj postavičky z rozprávok H. Ch. Andersena (napríklad známy cínový vojačik), pred ňou bude stáť škaredé káčatko. Vedľa sochy bude bronzová tabuľa s textom: „...Azda si raz spomeniete na cudzinca, ktorý navštívil vaše mesto...“ Bude pripomínať skutočnosť, že Bratislava je jedným z mála miest, ktoré H. Ch. Andersen navštívil. Na tabuli je ďalej uvedené, že sochu postavilo Občianske združenie H. Ch. Andersena a popri meste Bratislava a mestskej časti Bratislava - Staré Mesto a architekta Štefana Svetka sú na nej vymenovaní všetci sponzori, ktorí sa na projekte podieľali.

Ako uviedol D. Roll, všetci, ktorí sa na projekte osadenia tejto sochy podieľali, pracovali zadarmo, pričom na jeho uskutočnenie bolo potrebné získať takmer štyri milióny korún. Občianske združenie H. Ch. Andersena, ktorého členmi sú poprední umelci (patril medzi nich aj Július Satinský), dielo odovzdá mestu a deťom takisto bezplatne. Existuje úvaha, podľa ktorej by pred sochou mohol vzniknúť priestor pre detské programy vybavený sedačkami pre asi 30 detí a vydláždený rôznofarebnou dlažbou.

Odhalenie sochy svetoznámeho dánskeho rozprávkara je načasované k 165. výročiu návštevy H. Ch. Andersena (1805 - 1875) v Prešporku, teda dnešnej Bratislave.

Páčil sa vám článok?